Altın Madenciliği ile kalkınma Madenciler Derneği'nin modelleme çalışması, Türkiye'nin altın madeni potansiyelinin 6 bin 500 ton olduğunu ortaya koyuyor. Bu da Türkiye'nin altın zengini ülkeler arasında ilk sıralara yükselebileceği anlamına geliyor.
Madencilik sektöründe dış bağımlılık: Türkiye altın ithalatı için 31 milyar dolar harcıyor!
Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz sektördeki sorunları açıkladı: Başkan Yılmaz, Ankara'da düzenlenen bir toplantıda, Türkiye'nin madencilik sektöründeki önemli sorunlara dikkat çekti.
Altın ithalatında rekor seviyeler
Yılmaz, Türkiye'nin geçen yıl altın ithalatı için 31 milyar dolar ödediğini açıkladı. Bu rakam, sektördeki dışa bağımlılığın ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Altın ihracatının ise 12 milyar dolar seviyesinde kaldığını belirten Yılmaz, bu alandaki ticaret açığının 19 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Yılmaz, Türkiye'nin altın üretiminin ekonomiyi enflasyonist etkiden kurtarma çabalarında avantaj sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu:
Türkiye'de, yapılmış bir modelleme çalışmasına göre, 6 bin 500 ton metal altın potansiyeli var. Biz bunun 1.500 tonunun nerede olduğunu biliyoruz, hatta üretmeye de başladık.
"Yeraltında bekleyen 5 bin ton altın var"
Geriye kalan, yeraltında bekleyen 5 bin ton var, bunun bugünkü değeri yaklaşık 300 milyar dolar civarında. Ürettiğimiz altını biz, kanun gereği Merkez Bankası'na ön alım hakkını kullanırsa satmak zorundayız. Merkez Bankası, bizden aldığında lira ödüyor. Enflasyon üzerinde Türkiye'deki üretimin etkisinin olduğu nokta burası. Aksi takdirde bunu dolarla satın almak durumunda kalacak.
Madenciler yeni düzenleme bekliyor: Hedef daha fazla üretim!
Yılmaz, son 10 yılda madencilik arama ruhsat sayısının 40 binden 5 bine gerilediğini belirtti.
"Yeşil Dönüşüm ile madencilik 9 kat artacak"
Yılmaz, "yeşil dönüşüm" ile madenciliğe olan ihtiyacın artacağını belirterek, şöyle devam etti:
Yeşil dönüşüm ile maden ihtiyacı mevcut durumdan 9 kat daha artacak. Fosil yakıtlardan uzaklaşalım, daha fazla yenilenebilir enerji kullanalım ve daha fazla batarya üretelim, elektriği depolayalım, güneş panelleri ve rüzgar santralleri üretelim ve böylelikle fosil yakıtlardan uzaklaşalım... diyoruz. Bunun bugünkü tespitle anlamı 9 kat daha fazla madencilik demek. Daha fazla lityum, kobalt, nikel, bakır, hatta altın bile daha fazla üretilmek zorunda.
Bor madeninde Türkiye'nin gücü: Dünyada söz sahibi olma hedefi!
TMD Başkanı Yılmaz bor madeninin önemini vurguladı :Yılmaz, bor madeninin uç ürüne dönüştürülebilmesi halinde Türkiye'nin bu alanda dünyada söz sahibi olabileceğini söyledi.
Dünyanın bor zengini
Türkiye'nin bor rezervlerinin dünya rezervlerinin yaklaşık %70'ini oluşturduğunu hatırlatan Yılmaz, bu durumun Türkiye'ye büyük bir sorumluluk yüklediğini ifade etti.
Borda cevher veya ara ürün halinde satmak yerine uç ürünü üretebilirsek, muazzam bir katma değer yaratırız. Bir ton ham bor 300-500 dolar değerinde. Bunu ara ürüne çevirirseniz, bir ton ara ürüne dönüşmüş borun fiyatı 4 bin dolara kadar çıkıyor. Cam teknolojisini, zırh teknolojisini bu ülkede yaparsanız, bir ton ham borun 300-500 dolar olan değeri, bir tonda 500 bin dolara kadar çıkıyor.