GAMZE ESKİKÖY- İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında , DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ve meclis üyelerinin katılımıyla Deniz Ticaret Odası’nda gerçekleşti.Çeşmealtı ve Yeni Şakran’da toplam 650 yat kapasiteli iki yeni yat limanı için ÇED sürecinin başlatıldığını açıklayan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, liman performansı ve ekonomik verilerle ilgili bilgiler paylaştı. Öztürk, “İzmir limanlarında konteyner hareketliliği 2 milyon TEU’yu geçti. Ekonomik belirsizliklere rağmen kruvaziyer turizminde 2 milyon yolcu hedefini aşacağımıza inanıyoruz” dedi.
"İki marinada ÇED süreci başladı!"
İzmir’deki yat limanı kapasitesine yönelik çalışmaların hız kazandığını belirten Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yeni projelerle ilgili gelişmeleri aktardı. Öztürk, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun açıkladığı İzmir’e yeni yat limanları projesinde geçtiğimiz hafta önemli bir adım atıldı. 170 bin 810 metrekare büyüklüğünde ve 250 bağlama kapasiteli Çeşmealtı Yat Limanı ile 262 bin 602 metrekare büyüklüğünde ve 400 yat bağlama kapasiteli Aliağa Şakran Yat Limanı için ÇED süreci başladı. Böylece İzmir’deki 2 bin 700 adet yat bağlama kapasitesine 650 yeni bağlama kapasitesi eklenmiş olacak” diye konuştu.
"Elleçlenen yük 441 milyon 908 bin ton oldu"
Ülkemiz limanlarındaki yük ve konteyner hareketliliği yılın ilk 10 ayında artış gösterdi. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, limanlardaki performans artışını değerlendirdi. Öztürk, “Ülkemiz limanlarına baktığımızda, yılın ilk 10 ayında elleçlenen yük geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 artarak 441 milyon 908 bin ton oldu. Ekim ayında limanlarımızda elleçlenen konteyner miktarı yüzde 3,3 arttı. Ocak-Ekim döneminde artış oranı yüzde 7,7 oldu. 10 ayda limanlarda elleçlenen konteyner miktarı 11 milyon 295 bin TEU olarak gerçekleşti" dedi.
Aliağa da elleçlenen konteyner 1 milyon 793 bin TEU
İzmir’in Aliağa limanlarında elleçlenen konteyner miktarının 1 milyon 793 bin TEU’ya yükseldiğini belirten Öztürk, “Bölgedeki Nemport Limanı bu ay 1 milyon TEU konteyner rakamını yakalamayı başardı. TCDD İzmir Alsancak Limanı’nda 229 bin TEU konteyner elleçledi. İzmir Limanları’nda elleçlenen konteyner miktarı ocak ay gelmeden 2 milyon TEU’yu geçti. 2025’te İzmir Körfezi’nin rehabilitasyonu ve limanlarımızın koordinasyon halinde verimli şekilde işletilmesi, İzmir’in ana gündemlerinden biri olarak devam etmelidir” ifadelerini kullandı.
"İzmir Limanı 157 bin yolcu ağırladı"
Kruvaziyer turizminin de hızla geliştiğini belirten Öztürk, Türkiye’nin 1,8 milyon yolcu hedefini yakaladığını açıkladı. Öztürk, "Kruvaziyer turizminde Türkiye olarak, yılbaşından bu yana dile getirdiğimiz 1,8 milyon yolcu hedefini yakalamayı başardık. Egeport Kuşadası Limanı’na 23 Kasım itibariyle 512 gemi ve 735 bin yolcu geldi. İzmir Limanı 59 gemiyi ve 157 bin yolcuyu ağırladı. Ulusoy Çeşme Limanı’na 73 gemi seferiyle 30 bin yolcu geldi. Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki jeopolitik risklere rağmen gelecek yıl 2 milyonun üzerinde yolcu hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı
"İhracatçı kan ağlıyor"
DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ekonomi ve deniz ticaretine dair açıklamalarda bulundu. Yeni yıl yaklaşırken faiz indirimi ve döviz kuru konularının iş dünyasının ana gündemi olduğunu belirten Öztürk, “Merkez Bankası bu ay da politika faizini sabit bırakırken, Aralık’ta faiz indirimi kapısını araladı. İş dünyası için finansmana erişim konusu zorlukların başında geliyor. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz indiriminde acele etmeyeceğini açıklaması, kısa vadede uygun koşullarda finansman temin edilemeyeceğine işaret ediyor.Döviz-TL kurunun neredeyse sabitlenmesi ve euro-dolar paritesinde euro aleyhine yükseliş, üretim ve ihracat yapan, yük taşıyan tüm sektörlerin geleceği öngörmesini imkansız hale getiriyor. İhracatçı kan ağlıyor. Enflasyonla mücadele için finansman ve talep kısılırken, üretimi ve ihracatı artıracak tedbirler de unutulmamalıdır” dedi.
"İthalat 7,2 azaldı"
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ihracat yılın ilk 10 ayında yüzde 3,2 artarak 216 milyar dolara ulaşırken, ithalat yüzde 7,2 azalarak 282 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu durumun taşımacılık sektörüne yansıdığını söyleyen Öztürk, “Üyelerimiz taşıyacak yük bulma noktasında sıkıntı yaşıyor” diye konuştu. Liman performansına değinen Öztürk, İzmir limanlarında yılın ilk 10 ayında elleçlenen konteyner miktarının 2 milyon TEU’yu geçtiğini belirterek, “2025’te İzmir Körfezi’nin rehabilitasyonu ve limanların verimli işletilmesi ana gündemimiz olmalı” dedi.