Aşk dolandırıcıları, tanışma sitelerinde, uygulamalarda ve Instagram veya Facebook gibi popüler sosyal medya platformlarında sahte profiller oluşturur. Amaçları sizinle bir ilişki başlatmaktır. Güveninizi kazanmak ve kar amacıyla kullanabilecekleri duygusal bir bağ kurmak için tüm doğru şeyleri söyleyerek size sevgi yağdıracaklar. Ancak işin zor kısmı şu; asla yüz yüze görüşmek veya görüntülü görüşmelerde yüzlerini göstermek istemiyorlar. Askerde olduklarını, yurt dışında hayır işi yaptıklarını söylemek gibi her türlü bahaneyi uyduruyorlar.
İnsanların duygularıyla oynuyorlar
Zaman geçtikçe dolandırıcı sizden para almak için hikayeler uydurmaya başlar. Ailevi acil durumlar, sağlık giderleri veya şahsen karşılamak için seyahat bileti ihtiyacını talep edebilirler. Başlangıçta çok fazla bir para olmayabilir ama giderek artar. İnsanların duygularıyla oynamanın ve paralarını almanın sinsi bir yoludur bu. Dolandırıcılar güveninizi kazandıktan sonra sizden daha fazla para, hediye kartı veya pahalı hediyeler isteyeceklerdir. Şüphelenirseniz hesaplarını aniden silebilirler ve iz bırakmadan ortadan kaybolabilirler.
Herkes aşk dolandırıcılığının hedefi olabilir
Dolandırıcılar ayrımcılık yapmaz. Yaş, eğitim veya cinsiyete bakılmaksızın hayatın her kesiminden bireyleri hedef alıyorlar. Ancak genellikle kendilerini yalnız veya savunmasız hissedenleri avlarlar. 18-59 yaş arası yetişkinlerin aşk dolandırıcılığına kurban gitme olasılığı, 60 yaş üstü yetişkinlere göre %13 daha fazladır. Buna rağmen, yaşlı yetişkinler daha büyük mali kayıplara maruz kalma eğilimindedir; ortalama kayıplar genç kurbanların neredeyse iki katıdır.
ABD'de geçtiğimiz yıl yaklaşık 70.000 kişi bir aşk dolandırıcılığını bildirdi ve bildirilen kayıpların şaşırtıcı bir şekilde 1,3 milyar dolara ulaştığı bildirildi.
Kendinizi Aşk Dolandırıcılığından Nasıl Korursunuz?
Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, aşk dolandırıcılığından korunmanın yolları paylaşıyor.
1. Gerçek hayatta hiç tanımadığınız kişilere para göndermeyin veya finansal bilgilerinizi paylaşmayın.
2. Yabancılara özel fotoğraf göndermekten kaçının.
3. Diğer dolandırıcılık kurbanlarının, sizinle iletişime geçen profilleri veya takma adları bildirip bildirmediklerini kontrol edin. Adlarını 'dolandırıcılık' kelimesiyle internette arayın veya Google gibi bir arama motoruyla profillerindeki görsellerle ters arama yapın. Bu, görüntünün başka bir yerden alınmamasını sağlamaya yardımcı olur.
4. Şüphelenmeye başlarsanız ailenizle ve arkadaşlarınızla konuşun.