Bakan Uraloğlu, İstanbul’daki Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Ulaşım Zirvesi’nde soruları yanıtladı. Bakü’deki BM İklim Değişikliği COP29 kapsamında sürdürülebilir ulaşım, karbon emisyonunun azaltılması ve dirençli ulaşım altyapıları konularında ülkelerle deneyim paylaşımında bulunduklarını belirtti. Ayrıca zirvede sıfır atık ve atıkla mücadele çalışmaları üzerine de görüşmeler yapıldığını ifade etti.
Kalkınma Yolu Projesi'nde Çalışmalar Hızlanıyor
Bakan Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi'nin finansman ve işletme aşamalarının tamamlanmak üzere olduğunu, inşa çalışmalarına gelecek yıl başlanması için çaba gösterildiğini belirterek, "Kalkınma Yolu, Basra Körfezi'nde Fav Limanı'ndan 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyolla Ovaköy Sınır Kapısı'na gelecek. Oradan da yaklaşık 2 bin 92 kilometrelik hatla Kapıkule Sınır Kapısı'na kadar gidebilecek. Tabii üç tane denize açılması söz konusu. Hatta bu koridordan Rusya'ya ya da Kafkasya bölgesine açılma söz konusu. Dolayısıyla bu proje kıymetli. Neredeyiz? Projede Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak ve biz varız. Burada proje bitme noktasına geldi. Finansmanını ve işletilmesi dahil bunları konuşuyoruz. Önümüzdeki senenin içerisinde yapıma başlayabilir miyiz diye bir gayret içerisindeyiz. Ama elbette Irak'ta mesafe almanın zorluklarını da biliyoruz. Ama istediğimiz hızda olmasa da o projede ilerliyoruz. O proje gerçekten Türkiye'ye, coğrafyaya ciddi katkı sağlayacak" dedi.
Güzergah Seçimi: Ermenistan mı, İran mı?
Bakan Uraloğlu, Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Projesi'nin ihalesinin yapıldığını, önümüzdeki yıl başında başlanmasının planlandığını belirtti. Projenin güzergahı konusunda Azerbaycan'ın görüşlerinin dikkate alınacağını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki bölünmüş yol uzunluğunun 2002'den bu yana 6 bin 101 kilometreden 29 bin 500 kilometreye çıkarıldığını, bu sayede şehirlerarası ulaşım hızının 40 km/saatten 90 km/saat'e yükseldiğini ifade etti.
Uraloğlu, 224 kilometrelik Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Yüksek Standartlı Demir Yolu Projesi'nin ihalesini yaptıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Muhtemelen önümüzdeki yılın ilk aylarında ona başlamış olacağız. Buradaki soru bu güzergahın Ermenistan'dan mı İran'dan mı geçeceği? Burada tamamen Azerbaycan'ın ne dediğine bakıyoruz. Mesela Uluslararası Yol Federasyonu'nun Dünya Kongresi'ni İstanbul'da düzenlemiştik. Ermenistan Ulaştırma Bakanı geldi, onunla da konuşmuştuk. Onların bu güzergahın kendi ülkelerinden geçmesi noktasında bir isteklerinin ve iradelilerinin olduğunu söylemek isterim. Oradaki Azerbaycan'ın ne dediği bizim için kıymetli. Biz de ona göre vaziyet alırız. Diğer taraftan projenin hızlıca ilerlediğini söyleyebiliriz."
Havacılıkta Büyüme
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Türkiye'nin havacılık sektöründeki gelişmeleri paylaştı. 2002'de 34 milyon olan yolcu sayısının bu yıl 230 milyona ulaşması bekleniyor. Havalimanı sayısı 26'dan 58'e çıkarken, 2026'da 60'a ulaşması planlanıyor. İstanbul Havalimanı'nda bu yıl 80 milyon yolcu bekleniyor ve hedef yıllık 200 milyon yolcu. Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda 17 Nisan'dan itibaren paralel 3 piste aynı anda operasyon yapılacağını belirtti.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nı bu yıl 80 milyon yolcunun kullanmasını beklediklerini kaydederek, "Dünyada paralel 3 piste aynı anda operasyon sadece Amerika'da yapılabiliyor. Biz inşallah 17 Nisan'da İstanbul Havalimanı'nda uygulamaya geçeceğiz. Gerekli eğitimleri aldık. Kapasitemizi bir anlamda da katlamış olacağız. İstanbul Havalimanı'ndaki hedefimizin de yıllık 200 milyon yolcu olduğunu söylemek isterim." dedi.
Bakan Uraloğlu, denizcilik alanında liman sayısını 152'den 217'ye çıkardıklarını, orta vadede yeni limanlara ihtiyaç olmadığını ancak bölgesel ihtiyaçların bulunduğunu belirtti.
Uraloğlu, "Mesela Akdeniz'de böyle bir ihtiyacımız var. Mersin ve Adana'da bir proje çalışmamız devam ediyor. Bazı yerlerde kapasite geliştirmeyle ilgili çalışmalarımız var. Mesela Rize İkizdere Lojistik Merkezi'ne devam ediyoruz. İnşallah 2026'da orayı faaliyete açmış olacağız. Denizcilikle ilgili yatırımların birçoğunu yaptık. Ancak yat bağlama kapasitesini biraz daha geliştirmemiz gerekiyor. 8 bin olan yat bağlama kapasitesini yanlış hatırlamıyorsam 25 binin üzerine çıkardık ama yetmiyor. Bu noktada yapmamız gerekenler var. Devam edenler ve planladıklarımız var. " şeklinde konuştu.