SON MÜHÜR - GAMZE ESKİKÖY/ Çok güçlü bir doğal tatlandırıcı olan ve İzmir’de Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından üretilen şeker otunun tanıtımı ve atölye çalışması, Bademler Sanat Köyü’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Şeker otu (stevia), başta Japonya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılmakta. 

İzmir’deki üretim süreçleri katılımcılara aktarıldı. Yapılan çalışmaların son derece değerli olduğunu belirten Başkan Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak şeker otunun üretimi, pazarlanması ve yeni ürün geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

“Sıfır kalori, 300 kat daha tatlı”şeker otu bitkisi

Yaşar Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, şeker otu bitkisi hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. 

Tatlandırıcıların çoğunun günümüzde sentetik olduğunu belirten Genç, şeker otunun sıfır kaloriye sahip, doğal ve bitki bazlı bir ürün olduğunu vurguladı. 

Prof. Dr. Seda Genç, “Hem sağlıklı yapısı hem de tatlılık sağlayan özellikleri ile son yıllarda sentetik tatlandırıcılara çok iyi alternatif olmuştur. 

Normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlıdır. Sıfır kalori içermesi ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ek avantajlarıdır. 

Diyabet hastalarına önerilen bir tatlandırıcıdır. Toksik olmadığı, lif içeriğinin yüksek olduğu, nörolojik ve böbrekle ilgili yan etkileri olmadığı literatürde rapor edilmiştir” dedi. 

Türkiye’de birçok şehirde şeker otu üretildiğini belirten Genç, ülke genelindeki toplam üretim alanının 2-3 bin dönüm civarında olduğunu sözlerine ekledi.

“İnşallah çok daha ilerleyeceğiz”şeker otu nasıl kullanılır

Bademler Sanat Köyü Musa Baran Çocuk Oyuncakları Müzesi Müdürü Dr. Ayşe Baran Türker de şeker otu hakkında bilgiler vererek, bitkinin üretimi için sanat köyü olarak destek vereceklerini söyledi. 

Çamlı Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucu Üyesi Gıda Mühendisi Prof. Dr. Işık Şahbaz, şeker otunun hijyenik bir şekilde üretilmesinin önemine değinerek, üretim tesisi kurmayı hedeflediklerini belirtti. 

Kooperatifin 2021 yılında kurulduğunu hatırlatan Şahbaz, “Çok çalışıyoruz. 2022 yılında stevia bitkisini ilk defa diktik ve inşallah çok daha ilerleyeceğiz” diye konuştu.

Tatlı yapıldı

Konuşmaların ardından, Yaşar Üniversitesi Uygulama Mutfağı Yönetici Şefi Selin Güloğlu, üniversite tarafından şeker otu kullanılarak hazırlanan tariflerle bir tatlı yaptı ve katılımcılara sunarak tadım yaptırdı.

Şeker Otu (Stevia) hakkındaŞeker Otu nedir

Şeker otu (stevia), Güney Amerika’da bolca yetişen ve yapraklarında bulunan özlerin tatlandırıcı görevi üstlendiği bitkidir. 

Başta Japonya olmak üzere, dünyanın birçok yerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılan ve lif içeriği yüksek olan stevia, ısıya dayanıklılığı ile de dikkat çekmekte. 

Ağızda acı bir tat bırakmayan, aksine tatlı bir aroma veren stevia, son yıllarda en çok tercih edilen gıda maddelerinden biri olmuştur. 

Sigara bırakmaya çalışanların da sıkça kullandığı stevia, kişileri şeker tüketiminden uzaklaştırarak, ağızda uzun süre tatlı bir iz bırakmaktadır. 

Kalorisi düşük olduğu için daha sağlıklı ürünlerin ortaya çıkmasına da katkı sağlamaktadır.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY