Şirketin yaptığı açıklamada, özellikle zarar eden Uzay Sistemleri'nde "karmaşık iş ortamı" nedeniyle yeni önlemler alınacağı ve bu bölümde iş gücünün yeniden yapılandırılacağı ifade edildi.
Açıklamada, "Bu tedbirlerin sonucunda, Airbus Savunma ve Uzay bölümünde 2026 ortasına kadar 2.500'e kadar pozisyonun azaltılması bekleniyor." ifadesine yer verildi. İşten çıkarmaların detaylarının, başta sendikalar olmak üzere sosyal ortaklarla birlikte belirleneceği de vurgulandı.
Bu süreçte en fazla işten çıkarmanın Almanya’daki savunma biriminin genel merkezinde gerçekleşmesi öngörülüyor.
Savaş alanında yaşanan hızlı değişimler sebeplerden biri
Airbus Savunma ve Uzay Bölümü Üst Yöneticisi (CEO) Michael Schoellhorn, sektördeki pazarın, son yıllarda kesintiye uğrayan tedarik zincirleri, savaş alanındaki hızlı değişimler ve bütçe kısıtlamaları gibi nedenlerle maliyet baskısıyla zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Schoellhorn, "Airbus’ın Savunma ve Uzay bölümünü, sürekli gelişen bu pazarda lider ve rekabetçi bir oyuncu olarak hareket edebilecek şekilde şekillendirmek istiyoruz. Bu da bizim daha hızlı, daha yalın ve daha rekabetçi olmamızı gerektiriyor." dedi.
Fransa merkezli Airbus, yaklaşık 35.000 kişiyi istihdam etmekte ve bu yılın ilk yarısında savunma ve havacılık bölümünde 989 milyon euro zarar bildirmişti. Şirket, Almanya, İngiltere ve İspanya'da da operasyonlarını sürdürüyor.
Ayrıca, Airbus'ın en büyük rakibi olan ABD merkezli Boeing de 12 Ekim'de iş gücünün yüzde 10'una denk gelen 17.000 kişinin işten çıkarılacağını açıklamıştı. Boeing'in işten çıkarmaları, yüksek kayıplar ve operasyonel sorunlarla mücadele ettiği ticari uçaklar alanında gerçekleşecek. Ancak Boeing'in Savunma bölümü, ABD hükümetinden gelen siparişler sayesinde istikrarlı bir performans sergilemeye devam ediyor.
İşler Boeing için de kötü gidiyor
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Boeing, iş gücünü yüzde 10 azaltacak.
Bu karar, firmanın karşılaştığı yüksek kayıplar ve operasyonel sorunlarla başa çıkma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.
İşten çıkarmaların, şirketin ticari uçaklar alanında yaşadığı zorluklar nedeniyle gerçekleştirileceği belirtiliyor. Boeing, bu süreçte hedeflediği verimliliği artırarak rekabet gücünü korumayı amaçlıyor.