ALPER TEMİZ - Enerji SA tarafından Aydın'ın Germencik ilçesinde bulunan Kartal Dağı, Dağyeni Köyü ve Dampınar Köyü arasında kalan ormanlık arazide RES projesi başlatılmış, ancak köylülerin ve Tire Belediyesi’nin açtığı dava sonucu yürütme durdurulmuştu. Hız kesmeyen Enerji SA, bu defa belediyeden kiralanan mera alanlarında tekrar RES projesi hazırlamış, ancak incir yetiştiriciliğiyle geçimini sağlayan Germencik halkı, incir sineklerinin yok olacağı ve bu nedenle döllenmenin zarar göreceği, rekoltenin düşeceği ve tribünlerin incirlerin kurumasına neden olacağı raporlarıyla projeyi mahkemeye taşımıştı. Temmuz ayında firma köylülerle halkın katılımı toplantısı gerçekleştirmiş ancak halk projeye kararlı bir şekilde karşı çıkmıştı. Devam eden günlerde bir önceki belediye yönetimince Enerji SA ile imzalanan kira sözleşmesi, halkın kararlı duruşu sonrası Germencik Belediyesi tarafından fesh edildi.
Ancak birkaç ay önce değiştirilerek Germenciklilerle yeniden toplantıya konu olan projenin ilk halinde "Taş Ocağı yapımına da müsaade edilecektir" şeklinde bir iznin daha olduğu öğrenildi. Kartal Dağını Koruma Platformu Başkanı Zeynel Aydın, "Kartal Dağı'nın kayalık yapısı nedeniyle planlanan Taş Ocağı'nın tarım arazilerine, RES'lerin vereceği zarardan daha büyük bir etkisi olacağı aşikar. Ancak RES'lerin vereceği zarar da ortada. Firma RES projesi için kiraladığı alanda 'Taş ocağı yapılması durumunda karşı çıkılmayacağını' 200 küsurluk sayfada, küçük bir kısımda belirtmiş. Projeye, bu haliyle alan kiralanmış. Enerji SA RES dikerken, aynı alanda taş ocağını da yasaların boşluğundan faydalanılarak işleme koyacaklardı. Yöre halkı bakanlık üzerinden yürütülmeye çalışılan bu talana, yine 'Dur' dedi" açıklamasını yaptı.
"Proje içinde proje"
Germencik Çevre Derneği Sözcüsü Mehmet Güngör, "Projenin ilk halinde biz RES'lere karşı dava açarken, aynı projede taş ocağı yapılırsa şirket tarafından dokunulmayacağı vaadini keşfettik. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bu ilk projeye ÇED Gerekli Değildir kararı verildi. Yöre halkı kendi toprağını bireysel mücadele ile koruyor. Bu firmalar yasaları atlatmak için türlü yollara başvuruyor. Son şeklini alan projede birkaç ay önce kalktı. Dünyada tarım arazilerinin ve çiftçinin bu kadar açık seçik yıpratıldığı başka ülke yoktur. Taş ocağına karşı dava kazanıyoruz, ancak bu defa RES projesine sinsice 'Taş ocağı da yapılırsa, dokunulmayacak' şeklinde ibare koyuyorlar. Belediye son kira sözleşmesini fesh etti. Ancak örnek olması gereken diğer konu, bu projelerin her bir sayfası iyi incelenmeli; çünkü yasaları atlatmak ve kâr hırslarını doyurmak için proje içinde proje ile hareket ediyorlar" dedi.