SAĞLIK HABERLERİ

C Vitamininin 5 önemli faydası

Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların yaygın olduğu kış aylarında C vitamininin rolünün daha da önemli hale geldiğini belirtti. C vitamini, vücutta üretilmeyen bir bileşen olup, dışarıdan besinlerle alınması gerektiğine dikkat çeken Örnek, bu vitaminin güçlü bir antioksidan olarak zararlı moleküllerle savaşmada etkili olduğunu vurguladı.

Son Mühür - Örnek, Türkiye’ye özgü Besin ve Beslenme Rehberi’ne göre, yetişkin kadınların günlük 95 mg, erkeklerin ise 110 mg C vitamini alması gerektiğini söyledi. C vitamini ihtiyacı portakal gibi meyvelerle karşılanabilir. 1 orta boy portakalda yaklaşık 70-90 mg C vitamini bulunduğunu belirten uzman, eksik kalan miktarın ise kırmızı biber, kuşburnu, brokoli, kivi, çilek ve diğer turunçgillerle tamamlanabileceğini ifade etti.

C Vitamini ihtiyacını artıran faktörler

Tuba Örnek, sigara içenler, stres altında olanlar, çevre kirliliğine maruz kalanlar, gebelik ve emziklilik dönemi gibi durumların C vitamini ihtiyacını artırdığını belirtti. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında, takviye almanın bağışıklık sistemini güçlendireceğini ifade etti. Ancak, C vitamini yanlış yöntemlerle hazırlandığında etkinliğini kaybedebilir. Özellikle demir ya da bakır kaplarla temas, ışık, oksijen, doğrama ya da ezme işlemleri vitamin kaybına yol açabiliyor. Bu nedenle buharda pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiği vurgulandı.

C vitamininin 5 önemli faydası

C vitamini, vücutta çeşitli metabolik süreçlerin düzenlenmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Tuba Örnek, bu vitaminin şu faydalarına dikkat çekti:

1. Demir, kalsiyum ve folik asit emilimini artırarak büyüme ve kemik sağlığını destekler.

2. Sindirimi kolaylaştırır ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.

3. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur.

4. Kolajen üretimini teşvik ederek cilt sağlığını iyileştirir ve yaraların iyileşmesini hızlandırır.

5. C vitamini eksikliği, obezite, kanser, diyabet, kemik ve deri hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.