İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Egemenlik Evi Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, geçtiğimiz hafta İzmir'de yaşanan orman yangınlarına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Cemil Tugay, 14 Ağustos akşam saatlerinde başlayan Yamanlar yangını hakkında detaylı bilgi verdi. "Yangın, yerleşim bölgesinden uzakta ormanlık bir alanda gece 21:00 sularında başladı," diyen Tugay, yangının hızla yayıldığını ve bu durumun uzun süredir yağış almayan kuru hava koşulları ve kuvvetli rüzgar nedeniyle olduğunu vurguladı. Tugay, "Yangınların tahmin edilenden çok daha hızlı bir şekilde yayıldığını gözlemledik. Bunun sebebi kuraklık ve sıcak havayla birlikte atmosferdeki rüzgarın çıkmasına sebep olan hareketler. Bunlar iklim krizinin sonuçları" ifadelerini kullandı.
"1577 Personelimizle Müdahale Ettik"
Tugay, İzmir'deki yangınlara müdahale sürecine dair şunları söyledi: "Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu yangınlara 1577 personelimizle müdahale ettik. Bunların 730’u itfaiye personelimizdi ve 324 yangın söndürme aracıyla sahadaydık." Tugay, yangınlarda görev yapan itfaiye ekiplerine teşekkür ederek, "Sekiz itfaiye erimiz bu yangınları söndürme sırasında yaralandı. Kol kemiği kırılan bir arkadaşımız, kırık koluyla bir saat daha yangına müdahale etmeye devam etti. Böylesine zor şartlarda çalıştılar" dedi.
Tugay, yangınların nedenlerinin büyük oranda insan kaynaklı olduğunu belirterek, "Yangınların %95'inin insan eliyle çıktığı bilinir. Bu nedenle vatandaşlarımızın çok daha dikkatli olması gerekiyor," dedi. Tugay ayrıca, önümüzdeki yıllarda da yangınlarla karşı karşıya kalacaklarını ifade ederek, "Bundan sonra bilinmeli ki bu yangınlar olmaya devam edecek. İstemediğimiz kadar çok yangınla karşılaşacağız. Yaşam şeklimizi buna göre ayarlamak zorundayız" şeklinde konuştu.
"Yangın söndürme işlerinde daha fazla yetki ve kaynak gerekli"
Tugay, merkezi yönetim ve yerel yönetimler arasında daha güçlü bir iş birliğinin gerekliliğine dikkat çekerek, "Afetleri merkezi hükümet-yerel yönetim iş birliğiyle daha az zararla atlatabiliriz. Yangınlar kader değil, daha erken söndürülebilir. Ancak, yerel yönetimlere aktarmamız gereken kaynakları aktarmak yerine, merkezi yönetim yerel yönetimlere 'siz karışmayın, biz halledeceğiz' diyor. Ancak gördüğümüz gibi, merkezi yönetim bu afetleri yönetemiyor" dedi. Tugay ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 300 itfaiye eri alımı için bakanlığa başvuruda bulunduğunu ve cevabı beklediklerini belirtti.
"Evi hasar görenler için 50 bin TL nakit yardım yapacağız"
Yangınlardan etkilenen vatandaşlar için yapılan yardımlara da değinen Tugay, "Karşıyaka ve Bayraklı bölgelerinde 20 ev ve 45 iş yerinin yangından etkilendiğini tespit ettik. Evi kullanılamayacak duruma gelen vatandaşlar için her bir haneye 50 bin TL nakit yardım yapma kararı aldık," dedi. Tugay, kırsal bölgelerde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların mağduriyetlerinin de giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Yanan alanlarla ilgili bilim kuruluyla birlikte çalışmalar başlattık. Yanan ağaçların kurtarılması için özel gübre takviyeleri gibi çalışmalarla elimizden geleni yapacağız," şeklinde konuştu.
Tunç Soyer neden yangın söndürme uçağı alamadı?
Cemil Tugay, geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde uçak alımı için toplanan paralar ile belediyenin hangi alımları yaptığını açıkladı. Soyer döneminde uçak alımı için kampanya düzenlemiş fakat AK Parti uçak alınamaması sonrasında sık sık eleştiride bulunmuştu.
Tugay şunları ifade etti: Eleştirildiğimiz bir konuya benden önceki dönemde olmasına rağmen cevap vermeye ihtiyaç duyuyorum. Tunç Soyer zamanında uçak alımı bir kampanya başlatılacağı bu kampanyada bir miktar para toplandığı hale uçak alınmadığı hale bir eleştiri var biliyorsunuz. Bilgileri aldım. Bir bağış kampanyası başlatılmış. Paranın kullanımı ile ilgili pek çok madde bildirilmiş biri de hava aracı alınması olmuş. Toplamda 1 milyon 700 bin TL olmuş. Bu rakam uçak alımı yetersiz bir rakamadır ve uçak alamazsınız. O günkü şartlarda belediyemiz yetkilileri bu para ile 50 tane römork almışlar yangın tipi römork ve 50 çeşit bitki fidanı alınmış ve 200 dönümlük yere dikilmiş, 2 tane de prefabrik yapı alınmış. Nerelerde kullanıldığı ile ilgili bilgi de valiliğe iletilmiş. Cevabı devlet makamlarında olan bir bilgiyi insanların kafasında soru işareti oluşturacak şekilde siyasetçiler tarafından paylaşılmasının etik olmadığını düşünüyorum. Bununla kimsenin uçak alması mümkün değil.
"Yanan alanlar imara açılmayacak, yelteneni de ifşa edeceğiz"
Cemil Tugay, yanan bölgelerin imara açılıp açılmayacağını da şu sözlerle değerlendirdi: Halkımızda yangın yerleri ile ilgili haklı bir tedirginlik var. İmara açılmaması gerektiğini düşünüyor. Biz de kesinlikle açılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İzmir’in konut ihtiyacı, mevcut yerleşim alanları dışında imar açılarak karşılanacak bir ihtiyacı değildir. Konut alanları açısından genişleyecek alanlar mevcut planlarda yer alıyor. Yeni imara alan açılmasını kabul etmeyeceğiz ve karşısında duracağız. Yanan alanlarda ve şehre yakın bölgelerde yoğun bir ağaçlandırma çalışması en kısa sürede yapılacak. O bölgelerin imara açılması mümkün olmayacak. Halkın da böyle bir şeyin yapılmasına izin vermeyeceğini biliyorum. Söz veriyorum: Eğer ki bir kişi bile bu alanları imara açmak için girişimde bulunursa, bunun karşısında duracağım ve kim olduğunu açıklayacağım.”