ÇEVRE HABERLERİ

Çeşme’de yeni imar planı krizi kapıda: İzBB'den su kıtlığı ve SİT alanı vurgusu!

Çeşme İnönü Mahallesi’nde onaylanan Koruma Amaçlı İmar Planları, yeşil alanların geleceği, su kaynakları ve planlama bütünlüğü tartışmalarını beraberinde getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ve İZSU, planların bölgeye etkileri konusunda çekincelerini dile getirdi.

ALPER TEMİZ - Çeşme İlçesi, İnönü Mahallesi’nde yer alan bazı parseller için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 10 Aralık 2024’te onaylanarak askıya çıkarıldı. Planlar, 20 Aralık 2024 ile 18 Ocak 2025 tarihleri arasında İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde görülebilecek. Planda 439 bin 962 metre karelik alanın, 180 bin 323 metre karesi otel alanı olarak görünüyor. Çeşme'nin su potansiyelinin durumu ve planlamada içme suyuna dair herhangi bir planlama bulunmaması, İZSU tarafından da dile getirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü ise ağaçlandırılacak alan ve doğal sit alanı olarak konumlanan bölgede, önceliklerin "turizm merkezi olabilecek yerler" olması gerektiğinin altını çizdi. 

Planlama detayları ve eleştiriler

Yeni planlama alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nda kısmen “Turizm Tesis Alanı”, kısmen “Ağaçlandırılacak Alan” ve kısmen “Tarım Arazisi” olarak tanımlanıyor. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2018’de onaylanan İzmir Batı Bölgesi 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı, 2020’de mahkeme kararıyla iptal edilmişti. Yeni imar planlarının bölgesel planlama bütünlüğüne uygun olup olmadığı tartışma konusu oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, planların parçacı bir yaklaşımla hazırlandığını belirterek, kentsel gelişim, altyapı ve sürdürülebilirlik hedeflerinin gözetilmediğini vurguladı. Belediye, bölgenin doğal, tarımsal ve orman karakterine dikkat çekerek, bu alanların korunması gerektiğini dile getirdi. 

İZSU: Çeşme'nin içme suyu kısıtlı

İZSU, Çeşme’nin mevcut içme suyu kaynaklarının kısıtlı yapısını hatırlatarak, planlama alanının su kaynakları açısından yetersiz olduğunu ifade etti. Bölgeye gelecek nüfusun su ihtiyacının girişimciler tarafından karşılanması gerektiğini belirten İZSU, alanın içme suyu şebeke ve tesis projelerinin dışında bırakıldığını açıkladı.