Son Mühür- Berivan Kaya/ TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi ile ilgili tartışmalar sürerken, Prof. Dr. Doğan Yaşar çarpıcı eleştirilerde bulundu.
İklim Kanunun çıkarılmasının zorunlu olduğunu dile getiren Doğam Yaşar, “4-5 gündür İklim Kanununu konuşuluyor. Nehirlerimiz 4. dereceden kirli, simsiyah su akıyor. Aydın ovası beton ova, Konya ovası obruk ovası, göller bölgesi çöller bölgesi oldu. Kimse bunları tepki vermiyor, şimdi çıkıp, 'iklim yasası çıkarsa şöyle olur böyle olur' diyor. İklim Yasası AB'nin istediği bir olay ve yapmak zorundasın. İklim kanunun çıkartmak zorundasın. O kanunun içinde kötü bir şey de yok. Orada AB'nin istediği olayları yapmak zorundasın. minimum enerji ile maksimum verimlilik elde edeceksin. Tarımda minimum su ile maksimum verim elde edeceksin. Suları temiz tutacaksın. Bunun ne kötülüğü var? Gerçekte konuşulması gereken şeylerden uzaklaştık” dedi.
20 yıldır neredeydiniz?
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Tekin’in 5 dakikalık susma protestosuna tepki gösteren Yaşar, “Sosyal medyada görüyorum, hayatları boyunca iklimi bilmeyen insanlar inanılmaz şeyler yazıyorlar. CHP milletvekili TBMM'de 5 dakika sustu. Siz 20 yıldır neredeydiniz? Bu konuyu defalarca dile getirdik. Körfez'de balıklar ölecek, müsilaj olacak dedik. O zaman neredeydiniz? İklim kanunu olunca mı aklınıza geldi?” diye sordu.
Sular boşaldı fosile saldırdık
Türkiye’nin komürden başka enerji kaynağı olmadığına dikkat çeken Yaşar, “AB, ürettiği malı fosil emisyonuna göre vergilendireceğini söylüyor. Sen ne kadar kömür kullanırsan o kadar vergi bindireceğim diyor. İklim kanununda ana hedef onu aşağı indirmek. AB zaten ikili oynuyor. Kendileri yenilenebilir enerjiyi devreye soktular. Doğal gazı vergi dışı bıraktılar. Doğal gaz fosil yakıt ama kendi işlerine gelen şekilde hallettiler. Bizim kömürden başka enerji kaynağımız yok. Sular boşalınca biz fosil yakıtlara saldırmak zorunda kaldık” ifadelerine yer verdi.
Gerekirse 2 yıl tarım yapmayacağız!
Atılması gereken adımları sıralayan Doğan Yaşar, “Ulaştırma Bakanlığı'nın mümkün olduğu kadar tüm araçları elektrikli araçlara çevirmesi gerekiyor. Tarım Bakanlığı ise minimum su ile maksimum verim elde etmeli. Konuşmamız gereken tek olay, Konya ovası yeniden tarıma kazandırılmalı. Göller bölgesi yeniden göller bölgesi olmasını sağlayalım. Menderes'te su kalmadı. Biz suyu yanlış kullandık. Tarımı belirlerken 25 havzada o yılki yağış ve su potansiyelini belirlememiz gerekiyordu. Dünyadaki sistem bu şekildedir. Biz çektik yılda 1 milyar 150 milyon metreküp su çekiyoruz. 750 milyon küp giriş var, 1 milyar 750 milyon çıkış var su mu dayanır? Menderes'te obruklar başladı. Nereye kadar su çekilecek? Yer altı suları rezerv sularıdır. Dünyada yağmur yağmadığı dönemlerde yer altı suları harcanır. Türkiye'de 550 bin civarında kuyu var. Bunun 100 bini kaçak. Asıl konuşmamız gereken olayların uzağındayız. Bırakın iklim kanununu, nehirlerin temizliğini konuşun. Nehirlere simsiyah su akıyor. Kimse sularını arıtmıyor. Burada yerel ve merkezi yönetimlerin birlikte hareket etmesi gerekiyor. Önce kirliliği halletmeliyiz. Sonra duyu düzgün kullanacağız. Gerekirse 2 yıl tarımda üretim yapmayacağız” ifadelerine yer verdi.