SON Mühür- Berivan Kaya/ CHP İzmir Milletvekili Salih Uzun, İzmir'de olası depremlere karşı alınan önlemlere ilişkin soru önergeleri verdi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na, Milli Eğitim Bakam Yusuf Tekin'e, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a sorular soran Uzun, hastanelerin ve okulların depreme dayanıksız olduğuna dikkat çekti. 

CHP'li Uzun açıklamasında, "İzmir’de sadece son 5 yılda yaşanan yıkıcı depremler bile ne yazık ki çok sayıda can kaybına yol açarken pek çok binada da büyük hasarlara yol açtı. Bu hastanelerden en çok Buca Seyfi Demirsoy EAH ve İzmir İl Eğitim Hastaneleri’nin isimleri basına yansıdı. Gerek İzmir’de yaşanan depremler gerekse 6 Şubat depremleri sonrasında bir kez daha gördük ki, böylesi afet anlarında en çok ihtiyaç duyulan hizmetlerin başında sağlık hizmetleri gelmektedir. Sağlık kurumlarının alacağı hasar hem sağlık emekçileri için hem de sağlık hizmetine ihtiyaç duyan vatandaşlarımız için hayati öneme sahip. Bugün, olası büyük ve yıkıcı depremin her an gerçekleşebileceği gerçeğiyle karşı karşıyayız" dedi. 

Buca Seyfi Demirsoy meclis gündeminde! 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na, Hastanelerin hasar boyutlarını soran Uzun, "İzmir’de yaşanan depremlerde hasar aldığı daha evvel kamuoyuna yansıyan haberlerden de anlaşılan Buca Seyfi Demirsoy EAH ve İzmir İl Eğitim Hastaneleri’nde hasarın boyutları nedir? Bu hastanelerin depreme dayanıklılığı konusunda hangi çalışmalar yapılmıştır. Bu hastanelerin taşıdığı yıkılma riski ortadan kaldırılmış, buralarda can ve mal güvenliği sağlanmış mıdır?" dedi. 

Salih Uzun, Bakan Memişoğlu'na, "Sağlık Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşların İzmir il merkezi ve ilçelerinde kullanılan kaç tane binası/hastanesi/sağlık kuruluşu vardır? Bu binaların depreme dayanıklılık tespitleri yapılmış mıdır? İzmir’de Bakanlığınıza bağlı kaç hastane ve kurumda depreme dayanıksız çıkmıştır? Depreme dayanıklılığı zayıf binalar için hangi önlemler alınmıştır?  Kaç binada binalar sağlamlaştıracak gerekli çalışma yapılmıştır? Sağlamlaştırma çalışmaları için bütçeden ne kadar kaynak kullanılmıştır? Depreme karşı zayıf olduğu rapor edilen binalardan hiçbir tadilat ve tamirat görmeyenlerdeki eksikliklerin giderilmesi için 2025 yılında ayrılan kaynak miktarı nedir? İzmir’de yaşanması olası depremlere karşı Bakanlık ile bağlı kurum ve kuruluşlarının acil eylem plan var mı? Kapsamı nedir?" sorularını yöneltti. 

15 fay hattı var! 

İzmir'de bulunan fay hatlarına dikkat çeken Salih Uzun, "İzmir kentimiz pek çok aktif fay hattı üzerinde yer alıyor. Ege Bölgesi’nde meydana gelen tüm depremlerin İzmir’i etkileyeceği ve İzmir’de şiddetli deprem üretebilecek 15 tane fay hattı olduğu uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. İzmir, tarihte de büyük depremler yaşamıştır. Olası depremin her an gerçekleşebileceği gerçeğine hazırlıklı olmak gerektiğini anlayabilecek acı tecrübeleri son yıllarda peş peşe yaşadık" ifadelerine yer verdi. 

Depreme dayanıksız okul var mı? 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e soru önergesi veren Salih Uzun, " Milli Eğitim Bakanlığı ile bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşların İzmir il merkezi ve ilçelerinde kullanılan kaç hizmet binası/okul Eğitim kurumu vardır? Bu binaların depreme dayanıklılık tespitleri yapılmış mıdır? Depreme dayanıklı olmayan binaların il merkezi, ilçe ve kullanım amaçlarına göre dağılımları nedir? Milli Eğitim Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların İzmir il merkezi ve ilçelerinde depreme dayanıklılığı zayıf binalar için hangi önlemler alındı? Bu binaların güçlendirilmesi için çalışma takvimi nedir? Bu eksikliklerin giderilmesi için 2025 yılında ayrılan kaynak miktarı nedir? İzmir’de yaşanması olası depremlere karşı Bakanlık ile bağlı kurum ve kuruluşlarının acil eylem plan var mı? Kapsamı nedir?" siye sordu. 

Acil eylem planı var mı? 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya ise, "İçişleri Bakanlığı’na ait İzmir il merkezi ve ilçelerinde kullanılan kaç hizmet binası vardır? Bu binaların depreme dayanıklılık tespitleri yapılmış mıdır? Depreme dayanıklı olmayan binaların il merkezi, ilçe ve kullanılan amaçlarına göre dağılımları nedir? Depreme dayanıklılığı zayıf binalar için hangi önlemler alındı? Binaların güçlendirilmesi için çalışma takvimi nedir? Bu eksikliklerin giderilmesi için 2025 yılında ayrılan kaynak miktarı nedir? İzmir’de yaşanması olası depremlere karşı Bakanlığınızın güncellenmiş bir acil eylem planı var mı? Kapsamı nedir? AFAD Ege Bölgesi’nde olası büyük bir deprem için yeterli teknik ekipman, insan gücü ve lojistik desteğe sahip mi Olası büyük depreme karşı başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gidildi mi? Ortak hangi çalışmalar yapıldı?" sorularını yöneltti. 

Yurtlar dayanıklı mı? 

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a sorular yönelten Uzun, " Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın İzmir il merkezi ve ilçelerinde kullanılan kaç hizmet binası ve öğrenci yurdu vardır? Bu binaların depreme dayanıklılık tespitleri yapılmış mıdır? Depreme dayanıklı olmayan binaların il merkezi, ilçe ve kullanım amaçlarına göre dağılımları nedir? Depreme dayanıklılığı zayıf binalar için hangi önlemler alındı? Binaların güçlendirilmesi için çalışma takvimi nasıl? Bu eksikliklerin giderilmesi için 2025 yılında ayrılan kaynak miktarı nedir?  Bakanlığınıza bağlı ülke çapında toplam kaç adet öğrenci yurdunun depreme karşı dayanıklılığı ölçüldü? Kaç tanesinde güçlendirme için gerekli tadilat ve tamirat çalışması yapıldı? İzmir’ de yaşanması olası depremlere karşı Bakanlığınızın acil eylem planı var mı? Kapsamı
nedir?" sorularını yöneltti. 

Ne kadar kaynak ayrıldı? 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Murat Kurum'a sorular yönelten Uzun, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir il merkezi ve ilçelerinde kullanılan kaç hizmet binası vardır? Bu binalarının depreme dayanıklılık tespitleri yapılmış mıdır? Depreme dayanıklı olmayan binaların il merkezi, ilçe ve kullanım amaçlarına göre dağılımları nedir? İzmir’de Bakanlığınıza bağlı depreme dayanıklılığı zayıf binalar için hangi önlemler alındı? Kaç tanesinin bakım ve onarımı gerçekleştirildi? Binaların güçlendirilmesi için çalışma takvimi nasıl? Bu eksikliklerin giderilmesi için 2025 yılında ayrılan kaynak miktarı nedir? Bölgede risk haritası çıkartılmış mıdır? Yüksek risk bölgeleri tespit edilmiş midir?  İzmir’de yaşanması olası depremlere karşı Bakanlığınızın acil eylem planı var mı? Kapsamı nedir? Olası büyük depreme karşı başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere yerel belediyelerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gidildi mi? Ortak hangi çalışmalar yapıldı?" sorularını sordu. 
 

Muhabir: BERİVAN KAYA