Son Mühür/Gamze Eskiköy- Çiğli Belediyesi’nin 2024 yılına ait denetim raporuna muhalefet şerhi düşüldü. Raporda şeffaflık ilkesinin ihlal edildiği, belediye iştiraklerinin denetlenemediği, yüksek borçlanma ve faiz giderleri nedeniyle hizmet üretilemediği vurgulandı. Sosyal yardımların sıfırlandığı belirtilen raporda, aynı firmalara düzenli olarak milyonluk ihaleler verilmesi de dikkat çekti.
Aynı firmalara milyonluk ihaleler
Raporun en çarpıcı bölümlerinden biri de doğrudan temin ve ihalelerin hep aynı firmalara verilmesi oldu. Ares Temizlik adlı şirkete hem 9 milyon TL’lik malzeme alımı hem de 83 milyon TL’lik araç kiralama işi verildiği belirtildi. Aynı zamanda İstanbul’dan getirilen bir panelistin 75 dakikalık konuşması için 90 bin TL harcandığı da dikkat çekti.
Bilgi engeli ve şirketlerin denetlenememesi
Belediye iştirakleriyle ilgili bilgilere ulaşılamadığı belirtilen raporda, bu durumun halkın parasının nasıl kullanıldığını anlamayı imkânsız hale getirdiği ifade edildi. “Şirketlerin kar/zarar durumu bilinmemektedir. Bu haliyle denetim mekanizması işlevsiz kalmıştır” denildi.
Borç büyüyor, yardımlar azalıyor
Belediyenin 2024 yılı sonunda toplam borcunun 1 milyar 543 milyon TL’ye ulaştığı belirtildi. Faiz giderleri sadece bu yıl 86 milyon TL oldu. Buna karşın, belediyenin sosyal belediyecilik anlayışıyla çelişecek biçimde hane halkına yaptığı yardım ise rapora göre “sıfır” olarak kaydedildi.
Personel giderleri yasayı aşıyor
Personel ve hizmet alımına yönelik harcamaların toplam bütçenin %85’ini aştığı, bu oranın yasal sınırın çok üzerinde olduğu tespit edildi. Belediyenin şirketler üzerinden yapılan işçilik giderlerini “hizmet alımı” göstererek mevzuatı dolandığı öne sürüldü.
100 milyon TL kiralık araçlara
Belediyenin 2024 yılında araç, iş makinası ve bina kiralama giderinin neredeyse 100 milyon TL olduğu kaydedildi. Özellikle süreklilik arz eden işler için (örneğin çöp kamyonları) kiralama yapılması “mantıksız” olarak nitelendirildi.
Yargı giderleri artışta
İşçi ile yaşanan ihtilaflar nedeniyle mahkeme harç ve giderlerinin 13 milyon TL’yi aştığı belirtilirken, bu durumun belediye içinde hukuk sürecinin iyi yönetilemediğini ortaya koyduğu ifade edildi.