Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, Mustafa Kemal Atatürk ve inkılaplarına yönelik eleştirileriyle gündem yarattı. Fatih Altaylı’nın YouTube programında konuşan Acemoğlu, Atatürk'ün gücü merkezileştirmeye çalıştığını ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'de sivil toplumun zayıflatılması ve gücün tek elde toplanmasının geçmişte en temel sorunlardan biri olduğunu da vurguladı.

''Osmanlı daha çoğulcuydu''

Acemoğlu, bu tercihin Türkiye'nin demokratik yapısı üzerinde uzun vadeli etkiler yarattığını da dile getirdi. Acemoğlu'nun sözleri şu şekilde: "Atatürk, o sırada politik sistemi açabilmek gibi bir elinde opsiyon olmasına rağmen tam tersini yapıyor. Elinde gücü merkezileştirmeye çalışıyor. Yani mümkün müydü gerçekten daha demokratik bir şey olması? Belki de mümkündü. Niye? Çünkü Osmanlı'dan başlayarak yani I. Dünya Savaşı'ndan önceki parlamentolara bakarsanız daha çoğulcu bir sistem var."

Muhaliflerden tepki yağdı

Acemoğlu'nun açıklamalarının ardından, muhalif isimlerden eleştiriler gelmeye başladı. Halk TV'de Yeni Bir Sabah programını sunan İsmail Küçükkaya, Acemoğlu'nun Atatürk'ü yeterince anlamadığını belirtti. Küçükkaya, "Daron Acemoğlu belli ki Atatürk'ü ve Atatürk felsefesini yeterince bilmiyor. Bunu söyleyebilirim. Yaptığı açıklamalara bakınca Atatürk okuması yapmamış bence yeterince. Tabii ki iktisatçı, büyük bir deha. Dünyaya bakışı, sosyolojiyi okuyuşu ama güncel tartışmalara çok da değinmeden sadece bu kadarlık görüşümü ifade etmek istiyorum. Nobel ödüllü ve bizi gururlandıran bir bilim adamı o, iktisatçı. Ama Atatürk okuması eksik, yanlış ve hatta Atatürk'e bakışında bir parça şaşkınlık gördüm." dedi.

Şahan-1

Öte yandan, bir başka tepki de Şahan Gökbakar'dan geldi. Sosyal üzerinden Acemoğlu'nu eleştiren Gökbakar şu ifadeleri kullandı: 

“Daron Acemoğlu ekonomi dalında Nobel almış bir Türk vatandaşı olarak hepimizi gururlandırdı. Ancak tüm entelektüel liberallerin düştüğü hataya kendisi de düşüyor. Bugünün zekası ve toplumsal normlarıyla 1920’lere bakıp ahkam kesiyor. Yok efenim Atatürk daha çoğulcu olmalıymış da oymuş da buymuş da... Bunu hiç sevmiyorum. Ya Atatürk önce işgalci yabancı düşmanla, sonra da iş birlikçi iç düşmanla mücadele edip bir de üzerine cumhuriyet kurmuş. Laiklik, eğitim reformları, ekonomik kalkınma ve toplumsal değişim gibi köklü devrimler yapmış. Bütün bunları da sefalet ve imkansızlıklar içinde yapmış. Yok efendim bu değişime toplumu da katmalıymış her kesimi almalıymış da, oymuş da, buymuş da... O dönemki toplum okuma yazma oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda yüzde 0,4... Nasıl yapacaksın??? Ah Acemoğlu ah!”

Kaynak: Haber Merkezi