Dolar kuru, geçtiğimiz hafta sonu 32 TL'nin üzerine çıkarak yeni bir zirveye ulaşmıştı. Hafta başında ise hafif bir gerileme yaşamış ve 31 TL'nin altına inmişti. Dolar kurunun son 24 saatteki değişimi ise %0,10 olarak gerçekleşti.
Dolar kurunun dalgalanmasında, küresel ve yerel piyasalardaki gelişmeler etkili oluyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayının faiz kararını 500 baz puan arttırarak yüzde 50 seviyesine yükseltmesi ile yerel piyasalarda enflasyon ve siyasi gelişmeler dolar kurunu etkileyen unsurlar arasında yer aldı. Dolar kurunun önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceği ise merak konusu.

dolar kuru

Uzman görüşleri: 
Uzmanlar, doların yükselişinin küresel piyasalardaki gelişmelere ve Türkiye'deki ekonomik duruma bağlı olduğunu belirtiyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz artırımlarına devam etmesi ve Euro'nun değer kaybetmesi doların güçlenmesine katkıda bulunuyor. Türkiye'de ise enflasyondaki yükseliş ve yaklaşan seçimler dolar üzerinde belirsizlik yaratıyor. Küresel ve yerel gelişmelerin dolar kurunu etkilemeye devam edeceğini belirtiyor. Uzmanlar Türk lirasının değerlenmesi beklenmekte.

Özgür demirtaş faiz kararı için ne dedi?
Piyasada beklenti Merkez Bankasının 500 baz puan arttırması değildi. Ama ben sizlere 500 baz puan olması gerektiğini söylemiştim… Oldu… İyi de oldu.

Faiz artışı dünyada da yankı buldu
Merkez Bankası'nın faizi sürpriz yaparak 500 baz puan artırması dünyada da büyük yankı buldu. BBVA Research Başkanı Alvaro Ortiz, Merkez Bankası'nı tebrik ederken, ünlü ekonomist Timothy Ash de TCMB’nin beklenmedik faiz artışını "Banka bağımsızlığını geri kazandı" diyerek yorumladı.

Dolar kurunu etkileyen faktörler:

Dolar kurunu etkileyen faktörler:
Türkiye'nin ekonomik durumu: Türkiye'nin enflasyon oranındaki yükseliş, cari açığın büyüklüğü ve siyasi riskler gibi unsurlar da dolar kurunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.

Yatırımcılara tavsiyeler:
-Döviz kurlarındaki dalgalanmalara karşı dikkatli olun -Yatırımlarınızı çeşitlendirin -Uzun vadeli bir yatırım planı oluşturun -Döviz piyasaları hakkında bilgi sahibi olun -Bir finansal danışmana danışın.

Kaynak: HABER MERKEZİ