SON MÜHÜR-GAMZE ESKİKÖY Diyanet İşleri Başkanlığı, 91,8 milyar TL’lik dev bütçesiyle 6 bakanlığın bütçesini geride bıraktı. Geçtiğimiz yıl bu bütçeyi aşarak toplamda 97,2 milyar TL harcama yaptı. Eğitim-İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Özgür Şen, eğitim sisteminde çözüm bekleyen sorunlara dikkat çekerek, bu bütçenin bir kısmının eğitime aktarılması gerektiğini vurguladı.
“Diyanet’in bütçesi MEB’i gölgede bıraktı”
Özgür Şen, Diyanet İşleri Başkanlığı’na aktarılan bütçenin Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihtiyaçlarını gölgede bıraktığını belirterek, “91,8 milyar TL’lik bütçe, 6 bakanlığın bütçesinden daha fazla. Bunun nedenini öğrenmek kamuoyunun hakkıdır” dedi. Şen, eğitime ayrılan kaynakların personel giderlerine yöneldiğini ve asıl ihtiyaçların göz ardı edildiğini ifade etti.
"Her 5 çocuktan 1'i aç"
Özgür Şen, “Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin yine en büyük bütçe olduğu ile övünenlerde biliyorlar ki bütçenin yüzde 71'lik kısmı personel giderlerine gitmektedir. Kalan yüzde 29'luk kısım sadece eğitime ayrılmıştır. Yapılan araştırmalara göre okullarımızda her 5 çocuktan 1’i yeterli beslenemiyor” diyen Şen, Diyanet’e aktarılan bütçenin bir kısmıyla okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek sağlanabileceğini aktardı. Deprem bölgesinde ve İzmir de yapımı yıllardır devam eden okulların inşaatı bir an bitirilebilir. Okullarımızda ciddi şekilde güvenlik ve temizlik personeli sıkıntısı bulunmaktadır” dedi.
"Okullar güvenli değil"
“Büyükçekmece’de bir lisede müdür yardımcımız öğrencisi tarafından boğazından bıçaklandı. Mayıs ayında ise bir okul müdürü, görev başında öğrencisi tarafından öldürüldü. Bu gibi olayların tekrar yaşanmaması için okullarda kalıcı güvenlik personeli istihdam edilmelidir" diyen Şen, okullardaki fotokopi kağıdı, temizlik malzemesi ve donanım eksikliklerinin ciddi bir sorun olduğunu, temizlik personelinin ise yetersiz ve geçici olarak çalıştırıldığını belirtti. Kalıcı çözümler için eğitime daha fazla kaynak ayrılmasının şart olduğunu ifade etti.
“Kaynakların kullanımı şeffaf olmalı”
Açıklamasını “Diyanet’e aktarılan kaynağın nerelere harcandığı bilinmelidir. Eğer ihtiyaçtan fazla aktarım yapılıyorsa, bu kaynak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesine eklenerek eğitimin kronikleşmiş sorunlarına çözüm bulabilir" diyerek tamamlayan Şen, eğitime yapılan yatırımın, ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu belirtti.