Fas'ta, ramazan bayramı hazırlıkları geleneksel yemeklerin ve tatlı çeşitlerinin yapımıyla başlıyor. Ayrıca, çocuklara bayramlık kıyafetler alınması da bu hazırlıkların önemli bir parçasını oluşturuyor.
Bayram ziyaretlerine dikkat edidiği bilinen Fas'ın eski mahallelerinde sokaklar, el birliğiyle süsleniyor, bayram tatlılarından tatmak isteyenler için evlerin kapıları daima açık tutuluyor. Ramazan ayının son günlerinde ise ülke genelindeki çarşı ve pazarlarda alışveriş hareketliliği yoğun şekilde yaşanıyor.
Öte yandan ramazan ayının son günlerinde özellikle Kadir Gecesi olarak bilinen 27. günde ülke genelinde camilerde bağışlar toplanıyor. Toplanan yardımlar camilerde imamlık yapan hafızlara takdim ediliyor.
Tuz hakkı nedir?
Fas'ta yaygın olan ramazan geleneklerinden biri de "tuz hakkı" olarak bilinen hediyeleşme adetidir. Ramazan ayı boyunca güzel yemekler pişirme ve bayram hazırlıkları için temizlik yapma yorgunluğuna karşılık, Faslı erkekler bayram sabahı eşlerine hediye takdim ederler.
Bu adet, Müslüman kadınların ramazan ayında oruçlu iken yemeklerin tuzunu ayarlamak için dillerinin ucuyla tatmalarından gelir. Bayram sabahı, Faslı erkekler bayram namazı için camiye giderken, kadınlar evde çocukların yeni kıyafetlerini giydirirken aynı zamanda evi tütsüleyip, sofraları süsleyecek çeşitli yiyecekleri hazırlarlar ve bayramlık giysilerini giyerler.
Erkekler bayram namazından dönüşte, eşlerinin kendilerine servis ettiği kahveyi içerler. Faslı erkekler, eşlerinin ramazan ayı boyunca sarf ettiği çabaları takdir etmek üzere kahve içtikleri fincana yüzük veya altından yapılmış herhangi bir hediye koyarlar.