Suriye'de 61 yıldır iktidarda olan Baas rejimi, 27 Kasım'da başlayan operasyonun ardından 8 Aralık'ta sona erdi. Devrik lider Beşar Esad'ın Rusya'ya kaçmasıyla birlikte, Esad'ın bu kadar kısa sürede nasıl devrildiği herkesin merak konusu oldu.
İlk Türkiye'ye sunulmuş
Washington Post, Baas rejiminin sona ermesine yol açan harekatın detaylarını açıkladı. Gazeteye konuşan Heyet Tahrir Şam (HTŞ) üyesi Musa Elesad, sahadaki güç dengesini değiştirecek bu saldırı planının 4 yıllık bir hazırlık sürecinin ürünü olduğunu söyledi. Elesad, hazırlanan planın yıl başında Türkiye'ye sunulduğunu ve Ankara'nın plana olumlu yaklaşarak prensipte onay verdiğini ifade etti. Açıklamasında, Türkiye'nin başlangıçta çatışmaları engellemek istediğini, ancak bir Türk yetkilinin İdlib'deki gerginliği son ana kadar azaltmaya çalışarak bölgeyi koruma çabası gösterdiğini belirtti.
Astana zirvesi
11 Kasım'da başlayan Astana görüşmeleri, önemli bir dönüm noktası haline geldi. Astana toplantısında Ankara, Suriye rejimi ve Rusya'yı uyardı. Elesad, Türkiye'nin Esad ve Moskova'ya bölgedeki belirsizliğin sürdürülemeyeceğini belirttiğini ifade etti. Ayrıca, Türk bir yetkilinin rejimi ve destekçilerini, İdlib'deki sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırılara devam etmeleri halinde muhaliflerden karşılık görecekleri konusunda uyardığını söyledi. HTŞ'nin sunduğu plana Türkiye'den yeşil ışık, Astana zirvesinden sonra geldi. 26 Kasım'da İsrail ve Hizbullah arasında ateşkes ilan edilince, Hizbullah güçlerinin Suriye cephesine geri dönmesinden endişe duyan HTŞ, operasyonu başlatma kararı aldı. Beşar Esad, Moskova'ya kaçmadan önce son bir umut olarak Türkiye ile iletişim kurmaya çalıştı. Esad, muhaliflerin operasyonu durdurma ihtimali düşündüğünü ve bu yüzden Türkiye'yi aramaya başladığını, ancak sonuç alamadığını belirtti.