Fethiye'nin Kesikkapı Mahallesi'ndeki Fethiye Kalesi'nde devam eden kazı çalışmaları sırasında, önemli bir arkeolojik bulguya ulaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün denetiminde, Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Fethiye Belediyesi ve Fethiye Müzesi'nin işbirliğiyle 3 yıl önce başlatılan kazı çalışmalarında, kale surunda Apollon'a ait olduğu düşünülen bir heykel başı ortaya çıkarıldı.

Tavşanlı'da yıldırımın çıkarttığı 4 yangın söndürüldü Tavşanlı'da yıldırımın çıkarttığı 4 yangın söndürüldü

Prof. Dr. Kadir Pektaş'ın bilimsel sorumluluğunda yürütülen kazılarda, bu heykel başının yanı sıra milattan sonra 2. yüzyıla tarihlendirilen diğer tarihi eserler de bulundu. Kazıların ardından, bu değerli eser Fethiye Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Kültürel Miras ve Restorasyon Çalışmaları
Fethiye Kalesi Kazısı Bilimsel Sorumlusu Prof. Dr. Kadir Pektaş, kazı çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “Geleceğe Miras” projesine dahil edildiğini açıkladı. Pektaş, kale surlarının ve iç mekanların restorasyonunun yapılacağını belirtti ve bu çalışmaların Fethiye'nin kültürel ve turistik değerini artıracağını vurguladı.

“Fethiye'nin en güzel noktalarından birinde bir turizm alanı da oluşturulacak. İç kalede, bayrak direği bulunduğu alanda bir heykel başı ortaya çıktı. Bu parça bizim için büyük önem taşıyor. Ayrıca Türk-İslam dönemi, Osmanlı ve Menteşeoğlu Beyliği dönemine ait sikkeler de bulundu,” dedi.

J Ao I Fi3N D0Mw Ld2 Kk N Mb T A

Arkeolojik Zenginlikler ve Turizm Potansiyeli
Pektaş, kale iç mekanında yoğun şekilde gülleler, günlük eşyalar ve seramik parçalar bulunduğunu da ekledi. Heykel başının Apollon’a mı yoksa başka bir tarihsel kişiye mi ait olduğu konusunda çalışmaların devam ettiğini ifade eden Pektaş, milattan sonra 2. yüzyıla ait olduğunu netleştirdiklerini belirtti.

Kalenin, Fethiye Körfezi'ne hakim bir konumda olduğunu ve bölgeye büyük değer kattığını belirten Pektaş, kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında Fethiye'nin kültür turizmi potansiyelinin artacağını vurguladı.

“Deniz kum güneş turizminin yanı sıra, bu tür kültürel alanların da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Amintas Kaya Mezarları’nın karşısındaki Fethiye Kalesi, Türk ve Helenistik dönemlerin birleştiği canlı bir nokta olarak öne çıkıyor. Geçen yıl keşfedilen tiyatronun restorasyonu tamamlandığında, Türkiye’nin ve Telmessos bölgesinin ilk erken tiyatrosu ortaya çıkacak. Bu da bölgenin turizm ve kültür potansiyelini artıracak,” diye ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ