Son Mühür - Beste Temel / Foça’nın yakın tarihine ışık tutan kitap, geçmişin tanıklarıyla birebir görüşmelerle oluşturulmuş öykülerden oluşuyor. Özellikle mübadele dönemi ve sonrasına dair hafızalarda yer eden anıların toplandığı bu kitap, yerel halkın belleğinde derin izler bıraktı.

İlk imza günü yoğun katılımla gerçekleşti

Reha Midilli Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza gününe; Foça Belediye Başkan Vekili Cenk Bakırlı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Foça İlçe Başkanı Kenan Düzgün, Foça Kent Konseyi Başkanı Göksel Acar, bazı belediye meclis üyeleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kitapta yer alan öykülerin yaşayan kahramanları öğretmen Rahmi Yarba, sağlık çalışanı Muharrem Yeşilkaya, Foça’nın saygın isimlerinden, eski belediye başkanlarından Süleyman Ege ile vefat eden kahramanların yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu Yılmaz Mızrak’ın üstlendiği etkinliğin ilk bölümünde, Sebahattin Karaca kitabın ortaya çıkış sürecine dair detayları katılımcılarla paylaştı. Karaca, öykülerin nasıl derlendiğini, hangi bağların kurulduğunu ve hangi hikâyelerin neden kitapta yer aldığını anlattı. Karaca’nın anlattıkları, dinleyicilerden büyük ilgi gördü.

Gecenin müzikal bölümünde ise Gönül Dostları Grubu, etkinliğe özel bir atmosfer kattı. Grubun çaldığı ve katılımcılarla birlikte söylediği Rumeli türküleri ve gecenin ruhuna uygun ezgiler, duygusal anların yaşanmasına neden oldu.

Foça (1)“Bunlar iki halkın ve bölge barışının elzemliğini bağırıyor”

Etkinliğin ikinci bölümünde izleyicilerin katkı ve yorumlarına yer verildi. Dinleyiciler arasında yer alan okurlardan Coşkun Dilme, duygu dolu sözleriyle salonda büyük etki yarattı:

“Çoğunluğu mübadil ailelerin elem dolu hatıraları hüzünlendiriyor. Düşündürüyor. Hele Foça’dan ayrılırken ceketin kadim dostu Osman’a bırakan Stratis’in, kızlarının ve ailesinin acıklı yaşamları insanın içini burkuyor. Şirince’den Yunanistan’a zorla göç ettirilen Dido Sotiriyu’nun Benden Selam Söyle Anadolu’ya, Evangelia Balta’nın Karamanlı Rum mübadillerin çilelerini anlatan Gerçi Rum İsek’te Rumca Bilmez Türkçe Söyleriz kitaplarıyla Sebahattin Karaca’nın Ceketim Foça’da Kaldı kitaplarını bir üçlü olarak görüyorum. Bunların hepsi benim Selanik göçmeni kayınpederim ve büyüklerimden dinlediğim hikâyeleri anlatıyor. Bunlar iki halkın ve bölge barışının ne kadar elzem bir konu olduğunu bağırıyor.”

“Duygular zirveye taştı”

Kitapta yer alan öykülerin kahramanlarından Süleyman Ege ve Muharrem Yeşilkaya da sahneye çıkarak düşüncelerini paylaştı. Ege ve Yeşilkaya’nın konuşmaları, geceye damgasını vurdu ve salondaki duygusal yoğunluğu zirveye taşıdı.

Programın sonunda Foça Belediye Başkan Vekili Cenk Bakırlı teşekkür konuşması yaptı. Konuşmasında Sebahattin Karaca’ya özel bir yer ayıran Bakırlı, sözlerine şöyle devam etti:

“Foçalıyım demenin doğmakla değil içini doldurmakla ilgili bir konu olduğunu ve Karaca’nın bu konuda herkese örnek olduğunu düşünüyorum. Sebahattin Karaca, benim staj belgemi imzalamış, ilk patronum, kendi işimi ve markamı yaratma konusunda ilk dersi vermiş kişi ve idolümdür. Salonda da bana bir şekilde dokunmuş birbirinden değerli büyüklerim var. İnşallah sizlerin yaşlarına geldiğimizde sizlerin bizlere dokunabildiği kadar bizim de küçüklerimize dokunabilmemiz mümkün olur. Allah sizin gibi büyüklerimizi başımızdan eksik etmesin. İyi ki varsınız.”

Muhabir: Seçil Ünlü