BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

Google’a karşı sert tedbirler mi geliyor?

ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın arama motoru pazarındaki tekelleşmesini engellemek için sert önlemler almayı planlarken, şirketin parçalanmasını da gündeme getirdi ancak Google, bu adımların ürünlerine zarar vereceğini savunuyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı arama motoru piyasasındaki hakimiyetini kötüye kullanma gerekçesiyle sert önlemler almayı planlıyor. Bu önlemler arasında, Google’ın Chrome tarayıcısını satmaya zorlanması da yer alıyor.

Ağustos ayında bir ABD yargıcı, Google’ın arama pazarında tekelleştiğine hükmetmişti. Bu kararın ardından Adalet Bakanlığı, Google’dan yapay zeka, Android ve veri kullanımıyla ilgili yeni düzenlemeler talep etti. Ancak en dikkat çekici gelişme, şirketin parçalanma olasılığının gündeme gelmesiydi.

Chrome, yüzde 64.61 pazar payıyla lider

Google Yöneticisi Lee-Anne Mulholland, devlet müdahalesinin tüketiciler, geliştiriciler ve Amerikan teknolojik liderliği için zarar verici olacağını belirtti. Verilere göre, Chrome dünya genelinde yüzde 64,61 pazar payıyla en yaygın kullanılan internet tarayıcısı olurken, Google arama motoru pazarının yüzde 90’ını kontrol ediyor.

Yargıç, Google'ın Android ve iOS'taki varsayılan arama motoru seçimlerinin rekabeti engellediğini belirtti. Adalet Bakanlığı, Google'ın Chrome, Play Store ve Android gibi ürünlerini kullanarak kendi arama motorunu öne çıkardığını ve şirketin parçalanması dahil çözüm yollarını değerlendirdiğini açıkladı. Google ise bölümlerin ayrılmasının ürünlere zarar vereceğini, iş modellerini değiştireceğini ve rakip ürünler karşısında zayıflayacaklarını savundu.