Araştırmaya göre, beynin bilgiyi tek sıra halinde işlemesi, bilgi akışında yavaşlık ve tıkanıklık oluşturuyor. Beynin işlem kapasitesi, çevresel sinir sisteminin yüksek paralel veri toplama hızına göre oldukça düşük kalıyor. California Teknoloji Enstitüsü’nden nörobiyologlar Jieyu Zheng ve Markus Meister, duyusal girdiler ve bilişsel işlem hızındaki bu uyumsuzluğu bir gizem olarak nitelendiriyor. Her an, duyularımız trilyonlarca bitlik veri toplarken, beynimiz yalnızca 10 bitlik bir kısmı kullanarak çevremizi algılıyor ve kararlar veriyor. Meister, "Bu durum bir paradoks oluşturuyor: Beyin bu kadar fazla bilgiyi nasıl filtreliyor?" diyor.

Zheng ve Meister, insan beyninin şaşırtıcı derecede yavaş çalıştığını ve genellikle saniyede yalnızca onlarca bitlik işlem kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Fotoğrafik hafıza ve bilinçdışı işlem yeteneklerine rağmen, örneğin bir Rubik küpünü çözmek 12 bitlik, StarCraft oynamak ise 10 bitlik bir işlem gerektiriyor. Ayrıca bu makaleyi okumak bile geçici olarak saniyede 50 bitlik bir işlem kapasitesini zorlayabilir.

Beyin Getty 1970626

İnsan Beyni Neden Daha Hızlı İşlem Yapmaz?

Zheng ve Meister, insan beyninin karmaşık yapısının olağanüstü analiz gücü sunduğunu ancak beynimizin daha hızlı işlem yapmamasının nedeni olarak bunun "gerekli olmaması" olabileceğini öne sürüyor. Araştırmacılar, atalarımızın dünyadaki değişimlerin yavaş olduğu bir ekolojik niş seçtiğini ve bu nedenle çevremizdeki değişimlerin hızının genellikle saniyede sadece birkaç bitlik kararlar almayı gerektirdiğini belirtiyorlar.

Beyin ve Teknoloji İlişkisi

İnsan beyninin işlem darboğazını aşmak için, bilişsel işlemler ile bilgisayarların paralel işlem gücünün birleştirilmesi teknolojik ilerlemelerle mümkün olabilir. Bu süreç, yapay zekânın gelişimi ve insan beyniyle uyumlu hale getirilmesi için önemli bir içgörü sunabilir. Ayrıca bu araştırma, dünyayı daha basit sorularla ve yavaş bir tempoyla algılamanın değerini anlamamıza yardımcı olabilir. Çalışma, Neuron dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Haber Merkezi