Cardiff Üniversitesi, Japonya’daki iPS Hücre Araştırma ve Uygulama Merkezi (CiRA) ile Osaka Üniversitesi'nden bilim insanları, indüklenmiş pluripotent kök hücreleri (iPS) kullanarak, görme yetilerini kaybetmiş hastaların tedavisinde önemli bir adım attı.
Araştırma kapsamında, ileri derecede görme bozukluğu olan 4 hastaya iPS hücreleri nakledildi. Yapay olarak üretilen bu kök hücrelerin, üç hastanın görme yetisinde bir yıl boyunca önemli iyileşmeler sağladığı bildirildi. İyileşmelerin özellikle görme keskinliği ve renk algılama üzerinde belirgin olduğu belirtildi. Ancak, son hastada gözlemlenen iyileşme geçici oldu ve uzun vadede kayboldu.
Araştırmacılar, tedavi sürecinin herhangi bir yan etki yaratmadığını ifade etti. Ancak, tedavi etkilerinin daha net bir şekilde gözlemlenebilmesi ve doğrulanabilmesi için daha fazla hastaya nakil yapılması gerektiği vurgulandı. Araştırmanın bulguları, ünlü tıp dergisi The Lancet’te yayımlandı.
iPS Hücreleri
İndüklenmiş pluripotent kök hücreleri (iPS), vücudun herhangi bir hücre türüne dönüşebilen, genetik mühendislik yöntemiyle elde edilen hücrelerdir. Normalde vücutta bir hücreyi embriyonik kök hücresine dönüştürmek için, bu hücrelerin 3 ila 5 günlük embriyolardan alınması gerekirken, iPS teknolojisi ile bu işlem, yetişkin hücreleri üzerinde de yapılabiliyor. Bu, iPS hücrelerine, hastalıklı dokuları onarma ve organları iyileştirme potansiyeli kazandırıyor.
Amerika Birleşik Devletleri merkezli Mayo Clinic'e göre, iPS hücreleri, normal hücrelerin genetik yapısının değiştirilmesiyle oluşturuluyor ve bu hücreler, vücuttaki çeşitli doku ve organlara dönüşebiliyor. Bu özellikleri sayesinde, iPS hücrelerinin, tedavi edilemeyen hastalıkların tedavisinde devrim niteliğinde bir rol oynayabileceği öngörülüyor.