İzmir’de hayata geçirilen ve uluslararası ölçekte ses getirebilecek bir sanat eseri olan “Bergama Oratoryosu,” iki yıldır sahnelenmeyi bekliyor. Gülümden Alev Karaman`ın yazdığı, Tolga Taviş’in bestelediği Sanat Yönetmeni Haydar Zorlu´nun Almanca’ya çevirdiği ve Almanca anlatıcıyı sunacağı “Bergama Oratoryosu” iki yıldır seyirci ile buluşmayı bekliyor. 


Sanat Yönetmeni ve Sahne Şirince Kurucusı Haydar Zorlu, eserle ilgili süreci anlatarak, Bergama Oratoryosu'nun artık sandıktan çıkarılması için çağrı yaptı. Zorlu, neden uzun süredir eserin engellendiğini bilmediklerini ifade ederek, projenin ayrıca turizm açısından da önemine dikkat çekti


Zorlu, şu sözlerle eserin Türkiye için önemine dikkat çekti: 


"Bu eseri Tolga Taviş ve Gülümden Alev Karaman yazdı. Büyük bir eser ortaya çıktı. Bunu Berlin'de sunmak için Almanca'ya çevirdim. Ancak Berlin'e gitmeye gerek yoktu. Çünkü eşim ve benim turizm acentemiz var. Şirince'de Türk-Alman tiyatromuz var. Beş yüz elli turizm acentesi Almanya'dan getirdik. Bunlar, Bakanlığın Kültür ve Turizm Bakanı'nın yardımıyla ve katılımıyla Efes'te büyük bir akşam yemeğinde buluştular. İzmir’i tanıttık bu acentalara."

Orotoryo2-1


2023 yılında verilecek konser iptal oldu


Eserin sahnede izleyici ile buluşmasının havada kaldığını aktaran Zorlu, süreci özetleyerek şöyle konuştu: 


"20 Ekim 2023'te konser verecektik. Adnan Saygun Kültür Merkezi'nde hazırlıklar tamamlanmıştı. Ancak ertesi gün konser, yas ilan edildiği için iptal oldu.
İzmir'in Tunç Soyer döneminde ortaya çıkan çok büyük ve önemli bir eser var: Bergama Oratoryosu. Hem Türkçe hem Almanca versiyonu mevcut, ancak ne yazık ki henüz sahnelenmedi. Yeni bir tarih belirlenmedi. Sahneye koyulması gerektiği halde, bu harika eser kilitlenmiş durumda ve bir türlü gündeme gelmiyor. Bu eser, elli yılda bir yaratılabilecek bir değer. Çok zor ama çok güzel bir eser. Ayrıca Almanca versiyonu da var. Binlerce Alman turistin bu eseri görmesi mümkün. Alman turist sayısı yıllık beş buçuk, altı milyon civarında. Bu eser, Berlin'de ya da Almanya'nın başka şehirlerinde sahnelenebilir. İnanılmaz bir projeydi, çünkü böyle büyük bir projeyi ortaya koymak çok zordu. Şimdi tek gereken şey, bu projeyi hayata geçirmek.


Bu konuda bakanlıkla görüştük, konuyu ilettik. Ama nedense engelleniyor. Herkes bu projeye destek veriyor, ancak bir şeyler ters gidiyor. Oysa bu çok güzel bir eser ve seyirciyle buluşturulmalı. "


"Eser artık sandıktan çıkmalı"


İçerik hakkında da bilgi veren Zorlu, eserin merak uyandıran tarihini şu sözlerle açıkladı:


"Yüz elli yıl önce, Almanlar Sleeman ve Yunan karosu Bergama'dan Zeus heykellerini alıp gemilerle Berlin'e götürdüler ve orada sergilediler. Şimdi, Berlin’de bu heykellere çok büyük yatırımlar yapılıyor, müze tadilattan geçiriliyor. Ama Bergama'dan koparılan bu heykel, Bergama'nın ait olduğu bir parça. Şimdi Bergama, "Çocuğumu geri istiyorum" diyor. Berlin’de yıllardır sergilenen bu eser, Bergamalılara ait. Eserin teması da bu duyguyu işliyor: "Yüz elli yıl annelik yaptım, artık çocuğumu geri istiyorum."


Bence, Berlin'de bu temaya dair bir oratoryo sahnelenebilir. Bergama'dan gelen bu zenginliğin, Türkiye ve İzmir’e ait olduğunun gösterilmesi gerekiyor. Bu eserin Berlin'de sergilenmesi, Almanya'daki turistlerin de bunu fark etmesini sağlayacak. İzmir'den büyük bir eser var, ama sandığa kilitlenmiş. Artık bu eserin zamanının geldiğini düşünüyorum. Bütün bu süreci anlatıp ve eserin tanıtımını yapıyorum. Bu eser artık sandıktan çıkmalı, sergilenmeli ve seyirciyle buluşturulmalı."

Whatsapp Image 2024 11 25 At 12.53.55


Eserde imzası olan isimler ise şöyle:


Tolga Taviş Bergama Oratoryosu - Das Pergamon Oratorium
Libretto: Gülümden Alev Karaman
Şef: Tolga Taviş
Anlatıcı: Haydar Zorlu
Soprano: Eylem Demirhan
Mezzo soprano: Ferda Yetişer
Tenor: Erdem Erdoğan
Bas: Engin Suna

Muhabir: ERTUĞRUL TURAN