İzmir'de 30 Ekim 2020'de 6.8 büyüklüğünde meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı depremin üzerinden 30 ay geçti.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depreminin üzerinden geçen sürede İzmirli depremzedelerin sıkıntılarının devam ettiğini belirterek, çözüm için taleplerini 10 madde halinde sıraladı.

İZDEDA Başkanı Özkan'ın konuya ilişkin yazılı açıklaması şöyle;

"30 Ekim 2020 İzmir Depreminin üzerinden 30 ay geçti. Depremzedelerimizin içinde bulunduğu durum hakkında bilgilendirme yapmak istiyoruz.

1. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu kentsel dönüşüm maddeleri, tarafımızdan oldukça olumlu karşılanmış, her ne kadar bizim istediğimiz gibi faizsiz 2 yıl ödemesiz 18 yıl geri ödemeli kredi olmasa da, 0,79 faizli 10 yıl geri ödemeli kredi tanımlanmıştır. Kredi çekimi konusunda yaşanan zorlukların ortadan kaldırılacağını umuyoruz.    

2. Konut yıkıldıktan sonra kentsel dönüşüm kredisi başvuru süresi olan 1 yılın 3 yıla uzatılması tüm depremzedeler için olumlu karşılanmıştır.  Kendilerine teşekkür ederiz.

3.Rezerv alanda satışını duyduğumuz arsaların gelirinin bölgeye yerleşecek depremzedeye aktarılmasını ve konut ödemelerinden düşürülmesini umuyor bundan sonra bölgede depremzedeye hariç satışın yapılmayacağını düşünüyor ve umuyoruz. Bu konuda farklı bir uygulamanın olacağını düşünmek bile istemiyoruz. 

4.Seçim sürecinde depremzedelerin unutulmamasını diliyoruz.

5. Emsal konusunda tüm kurum ve kuruluşlardan depremzedeye destek olmalarını bekliyor mahkeme tarafından emsal konusunda depremzede lehine karar verileceğine olan inancımızı sürdürüyoruz.

6. Proje alanı ve Rezerv alanda yapılan konutların dağıtım tablosu aşağıdadır.

7. Kahramanmaraş merkezli depremde orta hasarlılara tanınan hakların İzmir Depremzedesine tanınmaması (konutunun devlet tarafından yapılmaması) İzmir Depremzedesini derinden yaralamıştır. Eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Bey, orta hasarlı İzmir depremzedeleri için, rezerv alanda, Ağır hasarlı hak sahiplerine konutlarının dağıtılmasından sonra kalan konutların orta hasarlı depremzedelere verilmesi sözü bizleri memnun etmiş, rezerv alanın İzmir depremzedesi hariç kimseye verilmemesi konusundaki inancımızı pekiştirmiştir. Konuyu takip etmekteyiz.

8. Az hasarlı ve şu anda konutu yıkılmış olup, hala evini yaptıramamış olan depremzedelerimizin, rezerv alandan yararlandırılması talebimiz devam etmektedir.

9.  O yer kavramı olarak bilinen, İzmir’de aynı ilçe içinde birden fazla evi olup birisi hasarsız olan konut sahiplerine hak sahipliği verilmemesi konusu hala çözüme kavuşmamıştır. Konu hakkında yüce meclisimizden yardım beklemekteyiz.

10. İzmir Depreminde ağır ve orta hasarlı binalarda kiracı olarak oturan  ve kapıcı olarak görev yapan depremzedelerimizin de rezerv alandaki konut sayısının ilk zamanlarda konuşulduğu gibi 8.500’e çıkarılarak yararlandırılmasını beklemekteyiz."