JEOLOJİ Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'in büyük afet riskleriyle karşı karşıya olduğunu belirterek, kentin daha fazla toplantı ve çalıştayla vakit kaybetmemesi gerektiğini vurguladı. “Kentin artık afetlere karşı pozisyon alması gerekiyor. Sadece çalıştaylarla, toplantılarla vakit geçiremeyiz.

Gerçeklerle yüzleşmemiz lazım. Yol haritasını merak ediyoruz. Bu kentte artık toplantının ötesinde somut ve net adımların atılması gerekiyor” dedi.

İzmir'in deprem ve diğer afet riski yüksek

İzmir'in birinci derece deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Önalan, kentte 17 diri fay olduğunu belirtti. 4,5 milyon nüfuslu kentin sadece deprem değil, aynı zamanda tsunami, sel, kuraklık gibi çok sayıda afet riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Önalan, altyapı sorunlarına dikkat çekerek, “Sadece İzmir’e münhasır değil, kentlerimizin altyapısı felaket durumda. İzmir, bu nüfusu taşıyacak durumda değil. Çok acil önlemler alınması lazım. Bu kentin çok ciddi afet riskleri var. Deprem sadece bunlardan bir tanesi” diye konuştu.

Jmo Koray

Mikro bölgeleme çalışmalarının gecikmesi endişe verici

2020 yılında yapılan İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’na da değinen Önalan, mikro bölgeleme çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirtti. “2020'nin üzerinden 5 yıla yakın bir süre geçti. 5 yıl içerisinde yapılan mikro bölgeleme sonuçlarının ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Mikro bölgeleme çalışmaları da sadece Bornova ve Bayraklı özelinde yapıldı. İzmir'in mikro bölgeleme çalışmasını bekleyen 30 tane ilçesi var. Bunların çok büyük bir kısmı da metropol ilçeler.

2021 yılında başlayan mikro bölgeleme çalışmaları neden bitmiyor ve sonuçları nedir?” diyerek gecikmenin nedenlerini sorguladı. Ayrıca, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin açıkladığı, riskli yapı statüsündeki yüzde 35'lik oranı da hatırlatarak, bu binaların ciddi can ve mal kaybına neden olabileceğine dikkat çekti.

Afet çalıştaylarının sonuçları bekleniyor

Izmir Afet-2

İzmir’deki su krizine de değinen Önalan, Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 12'ye düştüğünü belirterek, bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda belirsizlik yaşandığını ifade etti. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalıştayların sonuç bildirgelerinin kamuoyuna açıklanmadığını söyledi:

“Çalıştaylar yapılıyor, Büyükşehir Belediyesi tarafından Master Planı'yla ilgili bir çalıştay yapıldı, çalıştayın sonuç bildirgesi ortada yok. Herhangi bir şey kamuoyuna açıklanmıyor. Afet çalıştayı yapıldı. Umuyorum ki afet çalıştayının sonuçları da kısa zamanda kamuoyuyla paylaşılır.”

Afetlere karşı ortak çaba şart

Alsancak’taki binaların büyük depremde yıkılma riski taşıdığına da değinen Önalan, bu konuda duyarsız kalınmaması gerektiğini belirtti: "Bunu açıkça söylediğimiz zaman 'Felaket tellallığı yapıyorsunuz' diyorlar. Gerçeklerle yüzleşmemiz lazım." Son olarak, afetlere karşı tüm kurumların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Önalan, “Bu kentler bizim. Herkesin bir bütün olarak çalışması lazım” dedi.

Kaynak: DHA