İZMİR HABERLERİ

İzmir İktisat Kongresi'nde arşivlerle 9 Eylül havası!

İzmir İktisat Kongresi'nde 'Türk Tarih Kurumu Arşivinden Fotoğraflarla Milli Mücadele'de Batı Cephesi Sergisi'nin' açılışı yapıldı.

GAMZE ESKİKÖY- İzmir'in kurtuluşunun 102. yıl dönümünde İzmir İktisat Kongresi'nde buluşan İzmir Vali Yardımcısı Adem Arslan, 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Puslu ve üniversite hocalarıyla öğrenciler katıldı. İzmir İktisat Kongresi'nde 'Türk Tarih Kurumu Arşivinden Fotoğraflarla Milli Mücadele'de Batı Cephesi Sergisi'nin açılışı yapıldı. 

Etkinlik kapsamında, 'Türk Tarih Kurumu Arşivinden Fotoğraflarla Milli Mücadele'de Batı Cephesi Sergisi' açıldı. Sergi, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Vali Yardımcısı Arslan ve Rektör Yılmaz, sergiyi gezdikten sonra milli mücadelenin ruhunu yeniden yaşadıklarını ifade ettiler. Açılışı yapılan sergide İzmir’in tarihindeki önemli anları gözler önüne sererken, milli mücadelenin önemi anlatıldı.

''2 bin 300 kitap bağışlandı''

9 Eylül Üniversitesi Rektörü Bayram Yılmaz, "İzmir 4 yıl 3 ay 25 gün düşman işgalinde kaldı. Atatürk başkomutanlığında büyük bir mücadele verildi. Atatürk'e, silah arkadaşlarına, Anadolu’yu bizlere yurt haline getirenleri saygı ve minnetle anıyoruz. Nur içinde yatsınlar. Türk Tarih kurumuna özel olarak üniversitemiz adına teşekkür ederim. Yüzyıl yıl kitaplığında 2 bin 300 kitap bağışında bulundular’’ diyerek teşekkürlerini iletti.

''Bayrak taşımaya devam edeceğiz''

Rektör Bayram Yılmaz, "Atalarımızın Altay dağlarından çıkıp ve denize kavuştuğu yer İzmir ve İstanbul’dur. Çok büyük mücadelelerle Anadolu İzmir, türklere ve millete yurt vatan haline getirildi. Burayı vatan haline getirmek kolay değildi. Bisiklet sürmeye benzetebiliriz, pedal çevirmeye durmadan devam edeceğiz. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kendimizi bildik bileli bayrak taşıdık ve taşımaya devam edeceğiz. Çantamda bir türk bayrağı götürdüm ve salon ile protokolün neye müsade edeceğini bilmeden Aziz Sancar son konuşmasından sonra bayrağı çıkarıp hocaya verdim. Hoca ise bayrağı açt.'' dedi.

''Yaşasın Cumhuriyet''

Rektör Yılmaz sözlerini şöyle noktaladı: 9 Eylül Üniversitesi gibi birinin rektörlüğüne layık görüldüğüm için büyük bir gurur içerisindeyim. Cumhurbaşkanına ise şükranlarımı arz ediyorum. Bu rozeti ise gururla taşıyorum. Bendeki rozet ise Mustafa kemal Atatürk’ün silüetinin bulunduğu bir rozet bu. Akademik alanda be bilim alanında daha ileriye taşımak daha büyük bir sorumluluktur. Yaşasın Cumhuriyet" 

Programda ayrıca, DEÜ'nün "Umudun Kumaşları- Bir 9 Eylül Hikayesi" isimli belgesel filminin de ilk gösterimi yapıldı. Belgeselde, 102 yıl önce düşman işgalinden kurtuluşu sırasında İzmir'deki aile yadigarı bir Türk bayrağının hikayesi anlatıldı.