Son Mühür/Merve Turan- İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Ramazan Bayramı ve yaz sezonu öncesinde şehrin altyapı sistemlerinde kapsamlı temizlik çalışmaları başlattı. Altyapı çalışmalarına hız vererek, koku ve sinek oluşumunu engellemeyi hedefleyen belediye, yağmur suyu hatlarını temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
Çok sayıda araç ve personel
İzmir’in Karşıyaka ilçesine bağlı Mavişehir AOSB Deresi’nde, dip tarama ve temizlik faaliyetleri devam ediyor. Bu bölgede, İzmir Körfezi’ne bağlanan noktada yapılan temizlik çalışmaları, 21 iş makinesi, 18 kamyon ve 49 personelden oluşan bir ekip tarafından yürütülüyor.
Yağmur suyu ile gelen atıkların ve sıcak havanın etkisiyle oluşan kokuların giderilmesine yönelik çalışmalar, bölgenin taşkın riskine karşı direncini artırmaya da katkı sağlıyor. Bu temizlik, Körfez'in iyileştirilmesi ve bölge halkının yaşam kalitesinin yükseltilmesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.
Çalışmalar bayram öncesi tamamlanacak!
İZSU Genel Müdürlüğü, kent merkezi ve çevresindeki İzmir Körfezi’ne ulaşan 88 dere yatağında düzenli olarak temizlik çalışmaları gerçekleştiriyor. İZSU Dereler Şube Müdürlüğü Teknik Amiri Erol Eser, “Su altında yaşayan canlıların daha rahat nefes alması, koku ve sinek oluşmaması için temizlik çalışmalarımızı düzenli yapıyoruz.
Şu anda Büyük Çiğli Deresi’nde çalışmalarımız sürüyor. Burası bir batık dere olduğu için yüzer–gezer (amfibik) araçla temizlik yapıyoruz. Karşıyaka’da yer alan Bostanlı Deresi ve Büyük Çiğli Deresi’nin denizle bağlantı noktasında temizlik başlattık. Ramazan Bayramı öncesinde çalışmalarımızı tamamlayacağız." dedi. Eser, ayrıca bayram sonrası dönemde Bornova ve Manda çaylarının temizliklerinin sürdürüleceğini belirtti.
Bir yılda 25 bin metreküp atık malzeme
İZSU Genel Müdürlüğü, şehirdeki galeri ve mecra hatlarında biriken malzemeleri temizleyerek olası taşkın risklerini ve koku sorunlarını önlemeye devam ediyor. Konak, Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Buca, Karabağlar ve Gaziemir ilçelerinde bulunan galeri hatlarından son bir yıl içinde 25 bin metreküplük atık malzeme çıkarıldığı bildirildi. Temizlik çalışmaları, koku oluşumunun ve yağmur suyu taşkınlarının engellenmesi amacıyla düzenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.
İnsan gücüyle çalışıyoruz
Yapılan temizliklerde, geri dönüşümü zor olan atıkların da hatlardan çıkarıldığına dikkat çeken İZSU yetkilisi Ömer Yapan, “Hatlardan ıslak mendil, peçete, araba parçaları hatta halı ve kilim parçaları gibi malzemeler çıkıyor. Bu malzemelerin kanalizasyona ve ızgaralara atılmaması gerekiyor. Yaz mevsiminde, hatların içinde kalan bu malzemeler koku yayıyor, çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
Çok sığ noktalarda çalışıyoruz.
İş makineleriyle ulaşamadığımız noktalarda insan gücüyle çalışıyoruz. İZSU Genel Müdürlüğü olarak canla başla çalışıyor, derelerimizi, kanal, galeri ve mecra hatlarımızı temizliyoruz” diye açıklamalarda bulundu. Yapan, İZSU Genel Müdürlüğü olarak şehirdeki tüm altyapı hatlarını temizleyerek, sağlıklı ve güvenli bir çevre sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.