Ana hizmet binasındaki meclis fuaye alanında düzenlenen serginin açılışında konuşan Başkan Kınay, “Geçmişin yanlışlarını düzeltmezsek yeni doğrular yaratamayız. Bunun en güzel örneği fotoğraflardır aslında. Biz İFOD ile beraber bu sergiyi yaparken, bu alandaki fotoğrafları belediyemize gelen herkes görsün istiyoruz. Halkımızla beraber iç içe olalım. Ve geldiğimiz, getirdiğimiz her evrakta, her izinde, her dosyada buralardan geçerken birlerinin görmek istemediği, duymak istemediği, unuttuğu gerçekleri hatırlatalım diye uğraşıyoruz” diye konuştu.
"Unutuyoruz, devam ediyoruz"
Başkan Kınay, dört yıl önce kaybedilen canların, diğer afetlerde olduğu gibi yalnızca rakamlarla anılmasını kabul etmediğini vurguladı. “Yitip giden hayatlar, umutlar, aileler, geçmiş, gelecek gibi değerlendirmelerin yapılmadığı bir acıyı yaşadık ve hala yaşıyoruz. Bu ülkenin geçmişi depremlerle ve acılarla dolu. Biz yaşadığımız acıların sebeplerini biliyoruz, sonuçlarını biliyoruz. Bu sonuçları en ağır bedellerle ödüyoruz, ödüyoruz, ödüyoruz… 30 Ekim'de konuşurken, yıllarca bu konuşmaları çok yaptık. Aslında hepimiz bu sürecin içerisinde bir parçayız. Her depremde, ama bu böyle olmamalıydı, ama bu yanlıştı diyoruz. Ama unutuyoruz, devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Amaç farkındalık oluşturmak
30 Ekim Haftası’nı yalnızca anmakla kalmayıp, farkındalığı artırmak amacıyla da düzenlediklerini belirten Başkan Kınay, “Biz farkındalığı vatandaş olarak büyütelim ki, 'oğlum gelecekte bir kat daha çıktı' demesin. 'Aman şu kolonu keseyim de mutfağı büyüteyim' demesin. 'Aman ucuza iş yaptırayım mühendis mimar denetimi olmasa da olur' demesin. 'Evim 3 kat değil de 4 kat imarsız olsun' demesin. Aynı zamanda yönetenler ve bu projeleri hazırlayan mühendisler, mimarlar, denetleyenler, müteahhitler, 3 kuruş fazla kazanacağım diye bakın nelere mal oluyor. Bunun farkında olmasını, diplomasını, imzasını doğru kullanmasını istedik” dedi.
“İşe doğrularla başlamak istiyoruz”
Başkan Kınay, Karabağlar'ın kentsel dönüşüme en fazla ihtiyaç duyan ilçelerden biri olduğunu hatırlatarak, “Bunları düzeltirken, işe doğrularla başlamak istiyoruz. Kentimizin planlarını hayata geçirirken, yönetimiyle, doğru yapılaşmasıyla yaşayan ve yaşatan Karabağlar yapmak istiyoruz. Bir daha bu acılar yaşanmasın diye hep beraber mücadelemizi edelim. Doğru için de hep beraber çalışalım ve o doğruları büyütelim” diye konuştu.
"Vermiş olduğunuz destek için teşekkür ederiz"
İFOD Proje Koordinatörü Tayfun Kocaman ise, farkındalık yaratmak ve dikkat çekmek amacıyla 35 arkadaşıyla birlikte sergiyi daha önce farklı yerlerde açtıklarını belirtti. “Sergiye 'Kent mi?' adını koyduk. Yani böyle bir kent olur mu? Olmalı mı? Bu bakış açısı değiştirilmeli mi diyerek yaptık. Vermiş olduğunuz destek için teşekkür ederiz” diyerek katkıda bulundukları için teşekkür etti.
Başkan Helil Kınay, konuşmasının ardından Kocaman’a doğa dostu sertifika vererek teşekkür etti. Serginin ardından “Depremde yıkılan bir binanın anatomisi” isimli belgesel gösterimi de gerçekleştirildi.
35 sanatçının katılımıyla hazırlanan sergi, hızla büyüyen nüfus sorunu ve çarpık kentleşmeye dikkat çekmeyi amaçladı. Fotoğraf sanatçıları Tayfun Kocaman ve Liane Bencuya’nın koordinatörlüğünde düzenlenen sergi, 12 Kasım tarihine kadar açık kalacak.
Etkinlikler devam edecek
Karabağlar'da deprem farkındalığı haftasında etkinlikler şu şekilde devam edecek;
- 31 EKİM PERŞEMBE
KARBEM ÖĞRENCİLERİ İLE TEMEL AFET BİLİNCİ EĞİTİMİ VE DEPREM SİMÜLASYONU
15.00
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim Yerleşkesi
- 01 KASIM CUMA
DEPREMLE YAŞAMAK // Sunum
DERİN UĞULTU // Belgesel
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
14.30
Karabağlar Belediyesi Muzaffer İzgü Konferans Salonu
- 02 KASIM CUMARTESİ
30 EKİM'DEN 6 ŞUBAT'A DEPREMİN GÖLGESİNDE YAŞAM // Panel
15.00
100. Yıl Uğur Mumcu Parkı Amfi Tiyatrosu