SON MÜHÜR - İzmir’in Karabağlar ilçesi Uzundere Mahallesi’nde, 11187 ada 9 nolu parsel, 11198 ada 8 nolu parsel, 11199 ada 5 nolu parsel, 11200 ada 6 nolu parsel, 11201 ada 11 nolu parsel, 11202 ada 9 nolu parsel, 117 parsel(4009 ada 1 nolu parsel)'de bulunan ve 

kentsel dönüşüm kapsamında yürütülen proje, hukuki bir krizle karşı karşıya. Sınırlı Sorumlu İş Alemi Yeni Yaşam Konut Yapı Kooperatifi, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş. ile 2022 yılında imzaladığı taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin tek taraflı olarak feshedildiğini belirterek, 5 milyon TL’nin üzerinde tazminat talebiyle dava açmıştı. 

Davacı kooperatif, davaya konu sözleşme kapsamında projede yer alan bazı parsellerde inşaata başladığını ve bir kısmında ise önemli ilerleme kaydettiğini ifade etti. Ancak, İZBETON’un, kooperatifin müteahhitlik belgesinin bulunmadığı gerekçesiyle sözleşmeyi feshettiğini ve bu kararı Sayıştay ve Çevre Şehircilik Bakanlığı müfettiş raporlarını dayanak aldığını bildirmişti. Kooperatif ise sözleşmenin feshi için haklı bir gerekçe bulunmadığını dile getirmiş ve inşaat sürecinin haksız yere durdurulduğunu iddia etmişti. 

Mahkemenin ara kararı! 

Davayı inceleyen İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi, ihtiyati tedbir kararı alarak davaya konu taşınmazların üçüncü şahıslara devredilmesini ve üzerinde ayni ya da şahsi hak tesis edilmesini durdurdu. Mahkeme, kararın uygulanabilmesi için davacı kooperatifin 500.000 TL nakdi teminat yatırmasını veya kesin ve süresiz banka teminat mektubu sunmasını şart koştu.

Karabağlar kentsel dönüşüm-2

Projenin geleceği belirsiz

Mahkeme, taraflar arasındaki anlaşmazlığın, sözleşmenin tek taraflı feshedilip edilemeyeceği, haklı fesih gerekçelerinin olup olmadığı ve doğabilecek zararların kapsamı üzerinde yoğunlaştığını belirtti. Mahkeme ayrıca, inşaat seviyesinin tespiti ve tarafların haklılık durumuna ilişkin daha fazla delil toplanması gerektiğine de hükmetti.

Kentsel dönüşüm süreci tıkanabilir

Uzundere Mahallesi’nde yürütülen kentsel dönüşüm projesi, söz konusu hukuki kriz nedeniyle ciddi bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Taraflar arasındaki anlaşmazlığın çözümü, hem projeye dahil olan hak sahiplerini hem de bölgedeki kentsel dönüşüm sürecini yakından ilgilendiriyor. Davanın nihai sonucunun, bölgedeki diğer projeler üzerinde de emsal teşkil edebileceği ifade ediliyor.

"Emsal teşkil eder: Diğer projeler için de aynı kararlar çıkabilir" 

İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çağlar Kalkan, alınan kararla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Artık bu süreçte onların ihale yapma şansı kalmadı. Önümüzdeki bir hafta, on gün içerisinde Örnekköy için de bir tedbir kararı alınmasını bekliyoruz. Mahkeme, ihale evraklarını talep etti. Karşıyaka Asliye Mahkemesi’nin de benzer bir karar vereceğine inanıyoruz. Uzundere’deki süreç hem daha doğru hem de daha hızlı ilerledi. Ancak farklı mahkemelerin aynı konuyla ilgili farklı kararlar vermesi, durumu karmaşık hale getirebilir. Bu son karar, diğer tüm projeler için emsal oluşturmuş durumda. Artık tedbir kararları alınması için gerekli koşullar oluştu. Çünkü arsa sahibinin diğer tarafları göz ardı ederek tek başına ihale açması son derece yanlış bir adımdı. Benzer davalar diğer projeler için de açılırsa, oralarda da aynı kararların alınacağına inanıyoruz.

Mahkemenin süreci oldukça hızlı ilerliyor. Örnekköy için de en geç ayın 20’sine kadar bir karar çıkmasını bekliyoruz. Ancak bu durum, mahkemenin çalışma hızı ve belediyenin evrakları zamanında teslim etmesine bağlı. Biz zaten, en başından beri bu sürecin usulsüz olduğunu savunduk.

Bu süreçte destek veren çok değerli idareciler var. Ancak ne yazık ki Başkan Tugay'ı yanlış yönlendirmeye çalışan kişiler de bulunuyor. Bu kişiler, yalnızca kooperatif üyelerimizi değil, hak sahiplerini de hatalı bir şekilde yönlendirmeye çalışıyor. Üstelik bire bir iletişim kurarak kafa karışıklığı yaratıyorlar. Ancak belediyedeki sağduyulu yöneticilerin en doğru yönlendirmeleri yapacağına dair hiçbir şüphemiz yok."

Muhabir: Alper Temiz