BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

Kızıl gezegen Mars'ta eski bir okyanusun izleri ortaya çıktı

Çin'in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen’in yüzeyinde bir dönem geniş bir okyanusun varlığına işaret eden yeni bulgular elde etti. Araştırmacılar, eski bir kıyı hattının izlerine rastladıklarını ve bu bölgenin bir zamanlar suyla kaplı olduğuna dair güçlü kanıtlar sunduklarını belirtti.

Mars'ta bir zamanlar okyanus olduğuna dair teori, uzun süredir bilim insanları arasında tartışılıyor. Çin'in Zhurong aracı, 2021’de Mars’ın kuzeyindeki Utopia bölgesine iniş yaparak, bu bölgede eski su izlerine dair önemli bulgular toplamaya başladı. Scientific Reports'ta yayımlanan son çalışmada, Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nden Bo Wu, Zhurong’un iniş yerinde eski bir okyanusun izlerini bulduklarını ifade etti. Bu izler, delikli koniler, çokgen şekilli çukurlar ve oyulmuş akıntılar içeriyor. Araştırmacılar, bu yapıları çamur volkanlarının oluşturmuş olabileceğini ve su veya buzlu alanlarda meydana gelmiş olabileceklerini düşünüyor. Ayrıca, elde edilen veriler, bir kıyı hattının izlerini gösteriyor ve yaklaşık 3.7 milyar yıl önce oluşmuş büyük bir selin, bu okyanusu yaratmış olabileceğini ortaya koyuyor.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nden Benjamin Cardenas, Mars'ta bir okyanus olduğuna dair yeni çalışmanın sonuçlarını "şüpheli" buldu. Cardenas, araştırmada Mars'taki rüzgarın sedimentleri taşıma ve kayaçları aşındırma etkisinin göz ardı edildiğini belirtti. Ancak Bo Wu, meteor çarpmalarının zaman zaman yer altındaki kayaçları yüzeye çıkararak kıyı izlerini korumuş olabileceğini öne sürdü.

Cardenas, Mars’ta okyanus bulunma ihtimaline sıcak baktığını belirterek, bu kanıtların gezegenin yaşanabilirliğini artırabileceğini söyledi. Okyanus izlerinin varlığı, Mars’ın yaşam barındırmaya daha uygun bir gezegen olabileceğini gösterirken, bu bulgular bilim insanlarının geçmiş yaşam izlerini ve Mars’ın yaşanabilirliğini daha iyi anlamalarına katkı sağlayabilir.