ÇEVRE HABERLERİ

Köylünün 25 yıllık emeği enerji şirketlerine kurban edildi!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yine, tarım ve mera alanlarına yapılması planlanan Rüzgar Enerji Santrali projesine Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) gerekli değildir kararı verdi.

ALPER TEMİZ - Ege kıyıları ve ormanlık-tarım alanları, yangınlarla yok olmaya devam ederken, tabiata bir balta da RES projeleriyle vuruluyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Balıkesir'in İvrindi ve Gebeçınar meckiisi ile İzmir'in Bergama İlçesi, Karaveliler, Tırmanlar ve Halilağalar mevkiinde 'Saden Enerji Üretim A.Ş.' tarafından yapılması planlanan "Karaburun Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesi için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) gerekli değildir kararı verdi. Planlama Bölgesi Çevre Düzeni planlarında tarım alanı, mera ve ormanlık alan olarak gözüken bölgelerde 10 adet RES kurulacak.

"25 yıllık emek kurban ediliyor"

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, platform olarak alınan ÇED gerekli değildir kararına karşı dava açacaklarını belirterek şunları söyledi, "Resmen oldu bittiye getirildi. Halkın Katılım Toplantısı dahi yapılmadan, ÇED gerekli değildir kararı vermek, yöre halkına ihanettir. RES alanı içerisinde kalan bölge, Kozak Yaylası'nın bulunduğu konumda. Kozak Yaylası ve çam fıstığı yetiştiriciliği bakımından en zengin alanlardan biri. Buraya dikilecek RES'ler zaten yıllardır çam fıstığı rekoltesinin düştüğü bir dönemde, yüzlerce çam ağacının kesileceği anlamı taşıyor. 25 yıl önce köy tüzel kişileri bakanlıktan onay alarak dikti bu çam ağaçlarını. Yöre köylüsünün 25 yıllık emeği söz konusu. Projede 25 hektarlık alan deniliyor ancak biz, bunun bir aldatmaca olduğunu biliyoruz. 25 hektar denile denile, yüzlerce hektarlık alan talan edildi. Biz bu yasal sınır olan 25 hektar düzenlemesine de itiraz edeceğiz. Zaten bu 25 hektarlık yasal sınır, tamamen halkın öfkesini emmeye yönelik hazırlanan bir düzenleme. Karaveliler Köyü'nde bu yıl çam fıstığı rekoltesi yıllar sonra ilk defa artış gösterdi ancak bakanlık maalesef köylüyü değil, enerji şirketlerinin kâr zarar hesabını düşünen bir kurum haline geldi. O bölgenin halkı doğasına, ağacına ve suyuna sahip çıkacak bilinç düzeyinde. Gelecekleri varsa görecekleri de var" diye konuştu.