Fazlı Yalçındağ, kurban kesimi ve et muhafazası konularında önemli tavsiyelerde bulundu. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon küçükbaş ve 900 bin büyükbaş hayvanın bayramın birinci günü kesileceğini belirten Yalçındağ, bu süreçte 200 bin ton et üretiminin gerçekleşeceğini ifade etti. Ancak hatalı parçalama, saklama ve değerlendirme gibi faktörlerin %10'luk kayba neden olabileceğini vurguladı.
"Kurban pazarlarındaki kurbanlıklar veteriner hekim raporları ile güvence niteliği taşır"
Kurbanlık alımı için pazarların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Yalçındağ, pazarlarda sunulan veteriner hekim raporlarının güvence niteliği taşıdığını belirtti. Özellikle büyükbaş hayvan kesimlerinde yerel kesim alanlarının kullanılması gerektiğini, güçlü hayvanların dahi hatalı kesimler sonucu ciddi kazalara yol açabileceğini dile getirdi. Küçükbaş hayvan kesimlerinin ise tecrübeli kişiler tarafından yapılmasının daha kolay olduğunu belirtti.
Kurban kesimi nasıl olmalı?
Yalçındağ, hayvanın kesiminde dini inançlara uygun olarak üç ayağının bağlanarak yatırılması gerektiğini ve kesim işleminin bu şekilde tamamlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hayvanın deri, iç organlar ve ayaklarının ayrılmasının ardından etlerin soğuması için bekletilmesi gerektiğini, bu işlemlerin acele edilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Soğuma imkanı olmayan durumlarda ise etlerin naylon torbalar veya kovalarla taşınarak eve götürülmesinin daha uygun olacağını ifade etti.
Kurban etleri nasıl saklanmalı?
Son olarak, etlerin eve getirildikten sonra bir masanın üzerine serilerek soğumasının beklenmesi ve ardından buzdolabında saklanması gerektiğini belirten Yalçındağ, etlerin kasap dükkanlarında işlenmesi gerektiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığının yönergelerine uyulması gerektiğini hatırlattı.