Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için geri sayımın bitmesine çok az bir süre kaldı. Sınava 1 milyondan fazla 8. sınıf öğrencisi girecek. Aylar süren bu maratonun sonuna yaklaşırken velilerde, en az öğrenciler kadar heyecanlı. Amaç iyi puanlarla beraber iyi bir lise. Lakin Psikolojik Danışman Mehmet Ümit Görgülü uyarıyor ailedeki kaygı ve stres, çocuğu da etkiliyor.

Tazeleme Üniversitesi’nden Kuşaklararası Etkileşim Çalıştayı Tazeleme Üniversitesi’nden Kuşaklararası Etkileşim Çalıştayı

''LGS: Öğrencilerin hayatlarını belirleyecek baht dönemi''

''LGS: Öğrencilerin hayatlarını belirleyecek baht dönemi''

Liselere Geçiş Sınavı ile beraber öğrencilerin hayatlarını şekillendirme dönemi başlamaktadır. Görgülü '' Öğrencilerin hayatlarını belirleyecek bir baht dönemi'' olarak adlandırıyor LGS'yi. Uzmanlar, sınava girecek öğrencilerin okul hayatları ve kariyer planlarının bu süreçte şekilleneceğini söylüyor. Bu yüzden hem öğrenciler hemde velileri için stresli bir dönem başlıyor. Görgülü ''Şu saatten sonra yapılacak şeyler üzerine konuşmak lazım. Çünkü çok az süre kaldı ve bu süreyi çok iyi değerlendirip, sınavda en azından stressiz bir şekilde girmek önemli'' vurgusu yaptı

Stresten uzaklaşmanın yolu ''Aktivite''

Stresten uzaklaşmanın yolu ''Aktivite''

Sınav stresinden uzaklaşmanın en kolay yolu ise beraber aktiviteler yapmak. Görgülü ''Sınavdan birkaç gün önce ders çalışmayı bırakmalılar. Çünkü panikle çalışma, yapılabilecek bir sınavda geri teper ve dikkat dağınıklığına yol açar'' uyarısı yaptı. Bunun yerine veliler çocuklarının sevdiği ve onları rahatlatan aktivitelerle hem kendi hem de çocuklarının stresini almalılar.

Mehmet Ümit Görgülü öğrenciler için bir öneriden bahsetti. Bu öneriye göre öğrenciler sınavdan önce Sümilasyon bir sınav deneyebilir ve sanki sınava girecekmiş gibi o saatte uyanıp hazırlıklarını yapabileceklerini söyledi. bununla birlikte geçmiş yılların sınavlarından birini denemelerini tavsiye etti. 

''Kapasite motivasyonla yükseltilmeli''

''Kapasite motivasyonla yükseltilmeli''

Her sınav öncesinde yaşanan sorunlardan biri de aile'nin çocuk üzerindeki beklentisi. Görgülü bu konuda ''Herkesin bir kapasitesi vardır ve bu kapasitenin motivasyonla yükseltilmesi gerekir. Bir balıktan uçmasını beklemek çok doğru değil'' vurgusu yaptı. Ailelerin çocuklarını karşılaştırma konusu yapmaması gerektiğini ve onları anlamaya çalışmaları konusunda uzmanlarda uyarıyor.

Çocuklara anlaşıldıkları göstermenin önemli olduğunu belirten Görgülü her türlü sonuca hazır olmak gerekitiğinin de altını çizdi. Bu durum sınav gününde istenmeyen ya da beklenmeyen sorunlardan dolayı, beklenilen sonuçtan başka bir sonuç ortaya çıkabilir. bu sınavın herşey demek olmadığın çocuklara söylemeleri gerektiğini söyledi.

Muhabir: MERT UYGUNER