Son Mühür - Seçil Ünlü / Her yıl binlerce yerli ve yabancı misafirin katılımıyla gerçekleştirilen ve Manisa’nın kültürel dokusunun en önemli parçalarından biri olan festivalde, bu yıl da geleneksel yöntemlerle üretilen 8 ton mesir macunu halka saçılacak. Festivalin başlangıcı 21 Mart’ta gerçekleştirilen karma töreniyle yapılırken, coşku 27 Nisan Pazar günü Sultan Camii kubbelerinden mesir saçımıyla doruğa ulaşacak.
Mesir macununun üretimi, Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği imalathanesinde sürdürülüyor. Geleneksel yöntemlerin titizlikle uygulandığı üretim sürecinde kadın emeği ön plana çıkıyor. Tüm aşamaları özenle planlanan festivalde, sadece bir şifa geleneği değil; aynı zamanda tarih, kültür ve dayanışma duyguları da yaşatılıyor.
Başkan Ferdi Zeyrek: “Mesir, Manisa’nın kalbidir”
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, festivalin şehir için taşıdığı kültürel öneme dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“485 yıldır süregelen bu köklü geleneği yaşatmak, sadece Manisa’nın değil, Türkiye’nin kültürel zenginliğini dünyaya tanıtmaktır. Mesir, sadece bir şifa geleneği değil; aynı zamanda dayanışmanın, birlikteliğin ve kadim değerlerimizin simgesidir. Bu festivalin her aşamasında kadın emeğinin ön planda olması ise ayrı bir gurur kaynağı. Mesir Festivali, Manisa’nın kalbidir. Bu yıl da aynı heyecan ve coşkuyla tüm halkımızı bu büyük buluşmaya davet ediyorum. Hep birlikte bu mirası gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz.”
Zeyrek, festival haftası boyunca şehirde gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili de şu açıklamalarda bulundu:
“Festival haftası boyunca tarih söyleşilerinden sanat sergilerine, çocuk atölyelerinden halk konserlerine kadar birbirinden değerli onlarca etkinlikle Manisa’nın her köşesi bir bayram havasına bürünecek. Spor, sanat ve kültür dolu bu dolu dolu programla Mesir Festivali, her yaştan ziyaretçiyi Manisa’da buluşturacak. Manisa’nın tarihine, kültürüne ve insanına yakışır uluslararası bu büyük organizasyonda herkesi aramızda görmek istiyoruz.”
8 ton mesir macunu saçılacak
Festivalin en önemli bölümlerinden biri olan mesir saçımı törenine dair detayları paylaşan Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Tanık, geleneksel tarife sadık kalınarak üretilen mesir macununun hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Tanık, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Bu yıl 8 ton mesir macunu hazırlıyoruz geleneğe en yakın şekilde. Tamamlanma aşamasına geldi. Mesir, 485 yıllık bir gelenek ve Manisa için çok önemli bir tanıtım aracı, Manisa’nın bayramı. Bu hafta içerisinde herkese hitap edecek çok güzel etkinlikler hazırlanıyor. Belediyemizin bununla ilgili çok güzel çalışmaları var. Festivallerin şehre katkısı çok büyük. Sosyal anlamda, kültürel anlamda, ekonomik anlamda şehrin canlanmasına sebep oluyor. 500’e yakın yabancı misafirlerimiz gelecek. Halk konserleri olacak. 23 Nisan da bu haftanın içerisine giriyor.”
“Herkesi Manisa’mıza bekliyoruz”
Ufuk Tanık, Mesir Festivali’nin uluslararası platformlarda kazandığı unvanlara da değinerek, bu kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmaları şu sözlerle anlattı:
“Mesir’in artık UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdiğini de belirtmek isterim. Coğrafi işareti alındı. Kasım ayında da 28’inci ürün olarak AB coğrafi işaretini alarak bu geleneği ve bu inanışı destekliyoruz. Katkı veren herkese şahsım ve derneğim adına çok teşekkür ediyorum. Birlikte ne kadar katkı sağlarsak bunu yeni nesillere çok iyi bir şekilde ulaştırabileceğimizi düşünüyorum.”
“Dünyada örneği yok”
Mesir saçımı törenine gösterilen ilgiye de dikkat çeken Tanık, sözlerine şöyle devam etti:
“Binlerce kişinin kendiliğinden toplanarak şifalı olduğuna inanılan mesir macunlarını kapmak için birbirleriyle mücadele ettiğini görüyoruz. Dünyada örneği yok. 500 yıla yakın bir gelenek. Bunu da bugünlere getiren içinde barındırdığı şifa, barış, kardeşlik ve sevgi. Sultan Camii’nden sadece mesir macunu saçmıyoruz, bütün bu duygularla birlikte vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Bey’e, ilçe belediyelerimize, Valiliğimize, bütün kurumlarımıza teşekkür ediyorum.”
485 yıllık tarihiyle dünyanın en köklü geleneklerinden biri olan Manisa Mesir Macunu Festivali, bu yıl da yüz binlerce insanı Manisa’da bir araya getirecek. Kadim bir geleneği yaşatma sorumluluğu ile hareket eden kurumlar ve Manisa halkı, bu kültürel mirası yeni nesillere aktarmak için kenetlenmiş durumda.