SON MÜHÜR- Merkez Bankası'nın hafta sonu yabancı para krediler için yüzde 1,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 1'e indirme kararı sonrası bu karara neden gerek duyuldu sorusu gündeme geldi.
Hazine eski Müsteşarı iktisatçı Mahfi Eğilmez kafalardaki soru işaretlerini gidermek için kararı değerlendirdi.
Sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda Mahfi Eğilmez son bir yılda döviz kredilerindeki artışın TL kredilerindeki artışa göre fazlalığına dikkat çekti.
Mahfi Eğilmez şunları söyledi...
Yüzde 1,5'den yüzde 1'e niçin indirdi?
Çok sorulan bir soruyu yanıtlayayım. Soru şu: "TCMB makro ihtiyati önlemler çerçevesinde döviz kredilerinin aylık artış sınırını yüzde 1,5'den yüzde 1'e niçin indirdi?"
Son bir yılda TL krediler yüzde 28 artarken döviz kredileri yüzde 55 arttı.
Kurun sabit kaldığını (TL'nin değer kazandığını) gören reel sektör şirketleri, döviz kredisi alarak TL kredilerini kapatma yoluna gittiler.
Bunun sonucu olarak reel sektörün açık pozisyonları 2023 sonundan 2024 Ekim sonuna kadar yaklaşık 50 milyar dolar artış gösterdi.
İşler tersine döndüğünde yani kur yükselişe geçtiğinde açık pozisyonların ciddi sorunlar yaratabileceğini 2001 krizinde yaşadığımız için bu durumun daha da büyümemesi amacıyla TCMB, döviz kredilerindeki artışa sınır getirdi.
4 Ocak Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanmıştı...
Resmi Gazete'de 4 Ocak Cumartesi günü yayımlanan karara göre,
Merkez Bankası, kredi büyümesi ve kompozisyonunun dezenflasyon patikası ile uyumlu seyrini temin etmek amacıyla kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitmişti.
Alınan kararla yabancı para ticari krediler için yüzde 1,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 1'e indirilmişti.