Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa, resmi ziyaret kapsamında Çaldıran ilçesi Hanköy Mahallesi'nde yer alan Aladağ Sarayı kalıntılarını inceledi. Beraberindeki heyetle tarihi alanı ziyaret eden Cumhurbaşkanı, burada Kırgız Türkleri tarafından atlılarla karşılandı. Ardından, kazı çalışmalarının yapıldığı alanda kurulan çadıra geçerek, bilim insanlarından ve kazı ekibinden detaylı bilgiler aldı.

Kazı Çalışmalarının Ardında Derin Bir Tarihsel Bağlantı Bulundu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, kazı çalışmaları hakkında bilgi vererek, bu alanda yapılan araştırmaların tarihi bağlamını açıkladı.

2019 yılında Moğolistan Devlet Üniversitesi ile birlikte kurdukları Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün, Türk ve Moğol kültürlerine dair derinlemesine araştırmalar yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Doğan, 2022 yılında Aladağ Sarayı'nın bulunduğu alanın, Hülagü Han tarafından 1259-1265 yılları arasında inşa edilen bir yazlık saray olduğunu ispatladıklarını söyledi.

Çalışmalar, Moğolistan’da Büyük İlgi Uyandırdı

2019 yılında Moğolistan Devlet Üniversitesi ile kurdukları Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü'nde Türk ve Moğol kültürüne dair araştırma ve incelemeler yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Doğan, "2022 yılında kaynaklarda adı geçen, zikredilen fakat nerede olduğu bilinmeyen Hülagü Han tarafından yaptırılan bir sarayın peşine düştük.

Gerek literatür taramalarımız gerekse de saha ve yüzey araştırmalarımız bizi buraya getirdi. 2022'de şu an bulunduğumuz sahanın Hülagü Han tarafından 1259-1265 yılları arasında yaptırılan ve yazlık saray olduğunu ispat ettik. Sadece bununla da kalmadı. Alanda bir sarayımızı da bulduk. Bunun dışında da bozkır şehir kültürünün izlerine rastladık. Dolayısıyla çalışmamız, Moğolistan'da büyük ses getirdi.

Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh da Türkiye ziyareti kapsamında burayı özellikle görmek istedi. Bugün de kendisini alanda ağırladık. Bir yerleşim yeri ve saray kalıntısı. Arkeolog arkadaşlarımız şunu söylüyor; bozkır geleneğinin, geleneksel inşa tekniklerinin kullanıldığı Anadolu'daki tek örnek ve Batı'daki en uç örnektir.

Çalışmalarımız bundan sonra da yoğunlaşarak devam edecek. 15, 20 yıl burada çalışılması gerektiği düşüncesindeyiz. Amacımız, burayı arkeolojik olarak tamamen çalıştıktan sonra belki bir rekonstrüksiyonla canlandırıp, turizme kazandırmak" dedi. 

Kaynak: DHA