İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Nazarköy Mahallesi, cam nazar boncuğu üretimiyle ünlü. Yıllardır bu geleneksel sanatı sürdüren Uğur Karataş, dedesi ve babasından öğrendiği mesleği 28 yıldır devam ettiriyor. 39 yaşındaki Karataş, bu sanatı hem sevgiyle yapıyor hem de köydeki geleneksel zanaatın yaşatılmasını sağlıyor.

80 Yıldır Devam Eden Gelenek

Nazarköy, 1900’lü yılların ortalarından bu yana cam nazar boncuğu üretimiyle biliniyor. 2007 yılında köyün ismi 'Nazarköy' olarak değiştirildi, ancak son yıllarda plastik ve imitasyon boncukların piyasaya girmesi nedeniyle bu meslekte azalma yaşandı.

Karataş, köyde şu anda aktif olarak 3 atölyenin çalıştığını belirtiyor.

Camm Nazarr

"Bu Zanaat Sevilmeden Yapılamaz"

Uğur Karataş, 11 yaşında başladığı mesleği için "Sevmesen o ateşin karşısına geçip kaybolmaya yüz tutmuş bir zanaatı devam ettiremezsin" diyor.

1200 derece sıcaklıkta çalıştıklarını ve bu işi büyük bir özenle yaptıklarını belirtiyor. Karataş, mesleği öğrenenlere de bu geleneği yaşatmaları için destek veriyor.

Yeni Nesil, Boncuk Yapımını Meslek Olarak Seçmek İstemiyor

Günümüzde, Nazarköy'de cam nazar boncuğu yapmak isteyenlerin sayısı azalmış durumda. Uğur Karataş, gençlerin bu mesleği ekonomik olarak cazip görmediklerini ve genellikle fabrikalarda çalışmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Ancak Karataş, köyde eğitim alan 6 çırak olduğunu ve bu geleneğin yaşatılmasında umutlu olduklarını vurguluyor.

Nazar Boncuğu Ustası

Cam Nazar Boncuğunun Önemi ve Farkları

Geleneksel cam nazar boncuğunun, özellikle ithal boncuklardan farklı olduğunu belirten Karataş, "İthal gelen boncukların iç delikleri beyaz, bizim yaptıklarımız demir geçtiği için bir pas lekesi vardır.

Gözlerinde hafif kabarcıklar bulunur. Bu bizim orijinal el yapımı boncuğumuzdur" dedi.

Kaynak: DHA