İzmir’in ciğerlerinin yandığı, Karşıyaka ve Bayraklı ilçeleri arasında bulunan Yamanlar Dağı'nda çıkan ve üç günde kontrol altına alınabilen felakette, bölgedeki yeşil alanlar küle döndü. Yangın öncesi hazırlığın yetersiz olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilciliği ortak bir basın açıklaması düzenledi. Çevre Mühensileri Odası İzmir Şubesi’nde düzenlenen açıklamayı okuyan şube başkanı Ahmet Mustafa Güleş gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizerek “Tüm halkımızı ormanlara sahip çıkmaya, ormanlara zarar verecek tüm tehditlere karşı sorumluları daha etkin tedbirler almaya davetediyoruz” dedi.
20 bin 896 hektar alan zarar gördü
Orman Genel Müdürlüğü paylaşımlarına göre 2024 yılında Türkiye genelinde meydana gelen 2764 orman yangınında 20.896 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Güleş, şu ifadeleri kullandı: “OGM orman yangınlarının yaklaşık %90’ının sebebini, “insan” kaynaklı olarak değerlendirmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın önleme faaliyetleri kapsamında yaptığı bilinçlendirme, eğitim, bilgilendirme faaliyetleri bu anlamda yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden yangınların çıkış sebepleri, insanların yerleşik ve yerleşik olmayan davranışları ve alışkanlıkları açısından incelenmeli ve bununla ilgili mutlaka yeni bir anlayışla faaliyetleri düzenlenmelidir.
Ayrıca, orman alanları, ormancılık amacı dışındaki tahsisler (turizm, enerji, sanayi ve yerleşim vb.) ile baskı görmekte ve insan ile temasının arttığı gözlemlenmektedir. Bu noktada orman arazilerinin orman vasfından çıkartıldığı kararları endişe ile takip etmekteyiz.
Her ne kadar, mevzuat gereği, orman sınırları dışına çıkarılan alanın en az iki katı büyüklüğündeki arazilerde orman tesis edilmesi gerekse de bu kararların uygulanmasına yönelik işlemler ile orman dışı tesis edilecek alanların orman varlığına ve sağlayacağı ekosistem hizmetleri açısından ne derece uygun olduğu hakkında endişe duyulmaktadır. Bu uygulamalar ile ekoloji, biyoloji ve orman mühendisliği açısından endişe duyulmaktadır.”
“Önemli olan yangın çıkmadan alınacak önlemler”
Türkiye Ormancılar Derneği İzmir Temsilcisi Ahmet Kenan Özhan yangınlara müdahale sırasında bir yetki karmaşası çıktığını belirterek, yangının kente yakın bir bölgede çıkmasından kaynaklı yerel yönetimler ve Orman Genel Müdürlüğü arasında karmaşanın yaşandığını vurguladı.
Özhan, yangına müdahale süreciyle ilgili konuşarak “Orman Genel Müdürlüğü helikopter almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Şu anda bile 4 tane orman yangını var. Yani yangın sayısı geçmiş yıllara oranla artmış durumda. Aslında bu işi yapması gereken geçmişte olduğu gibi Türk Hava Kurumu gibi bir kurum olması lazım. Ne yazık ki Türk Hava Kurumu’nun ölüme mahkum edilmesi, bu tartışmanın artmasına neden oldu. Şu anda OGM’nın envanterinde 20 tane uçak satın alma gibi bir girişimi var. Toplumun bu konuda çok duyarlı olmasından kaynaklı, OGM’nın hava araçlarına önem verdiğini söyleyebiliriz. En son Karşıyaka yangınında görüldüğü, yangın hava araçlarıyla söndürülmez. Yangın belli bir aşamaya geldikten sonra, hava aracının etkisi de azalıyor. Önemli olan yangının belli bir büyüklüğe gelmeden söndürülmesi.” ifadelerini kullandı.