SAĞLIK HABERLERİ

Oruç tutarken vücudumuza ne oluyor? Uzmanlar yanıtladı

Oruç tutmanın sağlık üzerindeki etkileri ve 30 gün boyunca oruç tutan bir insanın vücudunda neler olabileceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, oruç tutarken vücudumuza ne oluyor? Detaylar haberimizde...

Dünyanın dört bir yanında milyonlarca Müslümanın oruç tuttuğu Ramazan ayı hızlı bir şekilde devam ediyor. Milyonlarca Müslüman, oruç vazifesini yerine getiriyor. Haliyle, oruç tutmanın sağlık üzerindeki etkileri ve 30 gün boyunca oruç tutan bir insanın vücudunda neler olabileceği merak konusu oldu. Peki, oruç tutarken vücudumuza ne oluyor?

İLK GÜNLER EN ZOR GÜNLER

İnsan bedeni, oruç tuttuğunu son öğünden 8 saat sonra kavrayabiliyor. Bu süre zarfında bağırsaklar, son öğünde alınan tüm besin maddelerini tamamen sindirdiği zamanı bekliyor. Vücut, bir sonraki aşamada enerji ihtiyacını karşılayabilmek için karaciğerdeki ve kaslardaki glikoza yöneliyor. Glikoz tükendiğinde ise bir sonraki enerji kaynağı olarak vücuttaki yağlar kullanılıyor.

Yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor. Ancak kan şekerinin düşmesiyle birlikte vücutta halsizlik ve uyuşukluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Açlık seviyesinin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda ise baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu gibi ek semptomlar görülebilir.

VÜCUT ORUCA ALIŞIYOR!

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşamanın vücutta bazı olumlu etkileri olduğunu söylüyor. Mahroof, "Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor" diyor ve ekliyor: "Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor."

16'NCI GÜNDEN 30.GÜNE DETOKS

Ramazan ayının 2. yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlıyor. Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü söylüyor. Hafıza ve konsantrasyonun yeniden güçlendiğini ve enerjinin arttığını vurguluyor. Mahroof, "Oruç, şafak vaktinden gün batımına kadar olan dönemi kapsar. Böylece arada enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç, kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder" diyor. Ancak, bedenin enerji için protein almaya başlaması durumunda, ileri açlık moduna geçip kasları kullanmaya başlayabileceğini belirtiyor. Bu durumun genellikle günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görüldüğünü ekliyor.

ORUÇ SAĞLIĞIMIZ İÇİN FAYDALI MI?

Dr. Mahroof'a göre, oruç tutmak sağlığa faydalı olabilir, ancak bir şartla: "Oruç tutmak, neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağladığı için sağlığa faydalı olabilir, ancak bir aylık dönemi uzatıp sürekli oruç tutulmasını önermiyoruz." Mahroof, orucun uzatılmasının uzun vadede yağı enerjiye dönüştürmeyi engellediğini ve vücudun enerji kaynağı olarak kaslara yönelebileceğini belirtiyor. "Açlık moduna" geçildiği zaman uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırarak sağlığı olumsuz etkileyebileceğini ekliyor. Ramazan döneminin dışında da oruç tutulacaksa Mahroof'un önerisi 5:2 oruç diyetini uygulamak. Yani haftanın 5 günü sağlıklı bir şekilde beslenmek ve diğer 2 gün oruç tutmak.