SON MÜHÜR - İstanbul’da yenidoğan çetesi isimli çeteye başlatılan soruşturma ve devamında özel hastaneler kapsamında yaşanan sağlık skandallarının ardından tartışılan özel hastanelere ilişkin tüm kurallar yeniden düzenlendi. Bu kapsamda yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak 30 Ocak 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Buna göre özel hastanelerde yapılan işlemlerin, tıbbi gereksinimlere yönetmelik kapsamında uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemi kuruluyor. Ayrıca bu sistemle fahiş fiyat politikasının önüne geçilerek standart bir fiyat politikası hayata geçirilecek.
Resmi Gazetede yayımlanarak yasalaşan yeni yönetmelik, özel hastanelerde yapılan işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu kontrol eden bir denetim sistemini hayata geçiriyor. Yılda bir kaç kez yapılan rutin denetimlerde, bu hastanelerin kalite standartlarına uygunluğu kontrol ediliyordu. Yeni yönetmelik ile artık özel hastaneler yalnızca kalite açısından değil, tıbbi işlemlerin içerikleri de denetime tabi tutulacak. Bakanlık tarafından kurulan 20 bilimsel komisyon da işlemlerin tıbbi gereksinimlere uygunluğunu değerlendirecek ve komisyon raporuna göre özel hastanelerin ruhsatlarının akıbeti belli olacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan ve yürürlüğe giren yönetmelik değişikliği kapsamında, özel hastanelerin “Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü” tarafından akredite edilmesini zorunlu hale getirdi. Bakanlık tarafından verilecek bu akreditasyon belgesi her yıl kontrol edilecek. Bu uygulama ile de tarihte ilk kez rutin denetimlere ek olarak kalite akreditasyonu zorunlu hale getirilmiş oldu.
Yeni yönetmelik kapsamında yapılan en önemli değişiklik ise; sağlık hizmet sunumu için özel hastanelere tahsis edilen yatak ve kadrolar, devir konusu olmaktan çıkartılıyor. Yeni yönetmelikle, özel hastanelerde yataklı servislerin, yoğun bakımların ve kliniklerde sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler eliyle yürütülmesinin tespiti halinde özel hastanelerin ruhsatları iptal ediliyor. Bununla birlikte özel hastane açmak isteyenler için önemli kriterler getirildi. Yüz kızartıcı suçlardan hüküm giyenlerin hastane açması engellendi ve sahipliğinde ruhsat iptali gerçekleşen kişilerin yeniden hastane açmaları kısıtlanıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken ve üzerinde durulması gereken nokta devir konusu oluyor. Eski yönetmelik incelendiğinde, Özel Hastanenin Devri başlıklı 69. Maddenin Yetki Devri alt başlığıyla yayımlanan kısmının Ek Madde 5 M bendi, bu konuda devir izni veriyor. Ancak bakanlık bunu da belli şartlara bağlamış durumda. Aynı maddenin devamı incelendiğinde “Devreden özel hastane bünyesinde kalan tıbbi cihaz ve uzman hekim kadroları bu hastaneye ünite ve merkez kurma hakkı vermez. Devir işlemi gerçekleştikten sonra devreden hastanenin faaliyet izin belgesinden özellikli ünite ve merkezler çıkarılır. Bu fıkra kapsamında özel hastaneye devredilen ünite ve merkezler başka bir özel hastaneye devredilemez” denilmektedir. İl Sağlık Müdürlüğü Özel Hastaneler Biriminden aldığımız kısa görüş doğrultusunda da, yeni yönetmelikte ise bu devir tamamen yasaklanıyor. Bu yasaklamanın gelmesinin nedeni ise yaşanan sağlık skandallarının önüne geçmek istenmesinden kaynaklanmakta olduğu ise yine aynı birim tarafından da teyit edilmektedir. Ancak; özel hastane açmak isteyen kişilerin, akreditasyon aldıktan sonra sahip oldukları hastanenin yataklı servis, yoğun bakım ve kliniklerde sunulan hizmetleri 3.kişilere devretmek istemesinin, bakanlık tarafından yeni yönetmelik kapsamında denetleneceği açık olarak görülürken bu devrin neden yapılmak istendiği, kimlere nasıl bir çıkar sağlanmak istendiği veya daha önce devredilen hizmetler olduysa, bunların nasıl aydınlatılmadığı merak konusu. Bu denetlemelerin yoğun bir şekilde devam edecek olmasının nedeni, yeni doğan çetesi soruşturması kapsamında oluşan yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle olabileceği ise en büyük ihtimaller arasında.