BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

Parker keşif aracı Güneş’e 6,1 milyon kilometre yaklaşıyor!

NASA'nın "Güneş'e dokunmak" amacıyla geliştirdiği "Parker Solar Probe" aracı, Güneş'e en yakın konumuna ulaşacağı açıklandı.

NASA'nın verilerine göre, Parker Keşif Aracı, 2018'deki fırlatılışından itibaren giderek daha yakın bir yörüngede Güneş'e doğru ilerliyor. Son Venüs geçişini 6 Kasım'da gerçekleştiren Parker, Güneş'e yaklaşmaya daha da hazır hale geldi ve 24 Aralık'ta Güneş'in yüzeyine 6,1 milyon kilometre kadar yaklaşarak rekor bir yakınlığa ulaşacak.

Bu sırada, sinyal iletimindeki kısıtlamalar nedeniyle Parker, Güneş'e en yakın konumdayken Dünya ile iletişim kesilecek ve 27 Aralık'a kadar veri gönderemeyecek. Ancak, Ocak 2025'in sonunda, Güneş'e en yakın geçişinden elde ettiği bilimsel verileri Dünya'ya iletmeye başlayacak ve Dünya'yı net bir şekilde görebileceği bir yörüngeye yerleşecek.

İnsan Yapımı En Hızlı Nesne Olmaya Devam Ediyor!

Parker keşif aracının dış kalkanlarının sıcaklığının 1400 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Ayrıca, Güneş'e yaklaşırken hız rekoru kıracak olan araç, 27 Eylül 2023'te Güneş'e 7,26 milyon kilometre yaklaşarak saatte 635 bin kilometre hızla hareket ederek, insan yapımı en hızlı nesne unvanını kazandı.

Parker, Güneş rüzgarlarının kaynağı, manyetik alanı ve plazma dinamikleri hakkında bilgi toplama amacıyla Ağustos 2018'de fırlatıldı.