Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı için M-Çiçeği (MPOX) Rehberi'ni yayımladı. Rehbere erişmek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu virüs, Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen nadir bir zoonotik hastalıktır. İnsanlarda ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve büyümüş lenf bezleri gibi belirtilerle kendini gösterir. Ayrıca, hastalık çeşitli tıbbi komplikasyonlara neden olabilir.

Maymun Çiçeği Ana Foto-1

Nasıl bulaşır?

Maymun çiçeği virüsü, Afrika koşullarında enfekte hayvanların kanı, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas veya ısırık yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, çiğ veya az pişmiş enfekte hayvan etleri ve diğer hayvan ürünleri de bulaş riskini artırabilir. İnsandan insana bulaşmada ise uzun süreli yakın ten teması önem taşır. Enfekte kişinin sekresyonlarıyla (cinsel sıvılar dahil) doğrudan temas, cilt lezyonlarıyla veya bu lezyonlardan bulaşmış nesnelerle (yatak örtüsü, havlu vb.) temas, bulaş riskini yükseltir.

Belirtileri nelerdir?

Virüsün kuluçka süresi genellikle 6-14 gün arasında değişir, ancak 1-21 gün sürebilir. Hayvan ısırığı veya tırmalaması öyküsü olan kişilerde kuluçka süresi daha kısa olabilir. Belirtiler genellikle ateş, şiddetli baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin büyümesi), sırt ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik şeklinde başlar ve bu belirtiler genellikle ilk 5 gün boyunca ön plandadır. Deri döküntüsü genellikle ateşin başlamasından 1-3 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşır. Döküntüler yüz, avuç içleri ve ayak tabanlarını etkilerken, ağız mukozası, genital bölge ve gözler de etkilenebilir.

Kaynak: Haber Merkezi