BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

Şeker ölçümü artık cep telefonunuzda!

İzmir'de çeşitli alanlardan bilim insanlarının bir araya geldiği projeyle, şeker hastalarının cep telefonlarıyla kan şekeri ölçümü yapıp anlık verilerini paylaşabileceği bir cihaz tasarlandı.

İzmir'deki 5 üniversiteden bilim insanlarının TÜBİTAK desteğiyle başlattığı projede, şeker hastalarının parmaktan kan alarak şeker ölçümü yapabildiği ve verileri cep telefonu aracılığıyla doktora anlık iletebildiği bir "glukometre probu" geliştirildi. Patent başvurusu yapılan cihaz, TEKNOFEST 2024'te sağlık teknolojisi kategorisinde ikincilik ve "en iyi sunum" ödülleri kazandı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, birçok hastanın kan şekeri ölçüm cihazlarını yanında taşımadığını ve bu nedenle ani düşüş veya yükselişlerin tespit edilemediğini ifade etti. 

"Hastalara hızlı danışmanlık sağlanabilecek"

Doç. Dr. Dilek Büyükkaya Besen, şeker hastalarının yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan taşınabilir bir kan şekeri ölçüm cihazı geliştirdiklerini belirtti. Bu cihaz, cep telefonu veya akıllı saat üzerinden ölçüm yapma imkanı sunarak kullanıcıların konforunu artırmayı hedefliyor. Prototip aşamasında olan cihaz, testler ve izin süreçlerinin ardından kullanıma sunulacak. Araştırma Görevlisi Merve Dervişoğlu ise bu teknolojinin, sağlık profesyonellerine anlık veri paylaşımıyla hızlı müdahale ve danışmanlık imkanı sağlayacağını ifade ederek, "Ölçüm sonuçlarında hipoglisemi ya da hiperglisemi durumu varsa bu akut komplikasyon tespit edilebilecek, hastalara hızlı danışmanlık sağlanabilecek" dedi.

"Sağlık profesyonelleri de bu anlık ölçüm sonuçlarını izleyebiliyor"

Uzman Diyabet Eğitim Hemşiresi Merve Günbaş, cihazın cep telefonuna takıldığında uygulamanın otomatik olarak açıldığını ve şeker ölçüm çubuğu yerleştirildiğinde ölçüm sonuçlarının ekrana yansıdığını belirtti.

Diğer şeker ölçüm cihazlarındaki gibi 3-5 saniye içerisinde sonuç alınabildiğini ifade eden Günbaş, "Şeker ölçümünden sonra açlık mı, tokluk mu ya da günün diğer saatlerindeki ölçüm mü diye uygulama bize bir uyarı veriyor. O anda hangi ölçüm saatindeysek onu seçiyoruz. Hastayı takip eden sağlık profesyonelleri de bu anlık ölçüm sonuçlarını izleyebiliyor" ifadelerini kullandı.