Medicana Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cazip Üstün, rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde smear testinin önemini vurguladı.
"Son derece basit ve kolay bir test olan smear testi ile yüzde 86 oranında doğru sonuç alabiliyoruz. Bu test bir tarama testidir ve sonrasında patolog şüpheli bir bulgu görürse daha ileri tetkikler yapılır. Tüm kadınlar yılda bir kez mutlaka smear testi yaptırmalıdır. Erken teşhis, tüm kanser türlerinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinde de kritik bir öneme sahiptir" dedi.
Rahim ağzı kanserinin tedavi yöntemleri
Prof. Dr. Üstün, rahim ağzı kanserinin tedavisinin, hastalığın erken evresinde oldukça etkili olabileceğini belirtti.
"Rahim ağzı kanseri erken evrede tespit edilirse, rahmin alınması gerekmeden tedavi edilebilir. Patolog, kenarlarda kanser dokusu olmadığını tespit ederse, bu durumda tedavi süreci başlar. Ancak ileri evredeki olgularda radikal cerrahi gerekmektedir.
Radikal cerrahi sadece rahimi almakla kalmaz, vajinanın 2/3’ü ve lenf bezleri de alınır. Kadının yaşı, çocuk sahibi olma isteği, hastalığın klinik evresi, sağlık durumu ve patoloji bulguları, tedavi kararlarında önemli faktörlerdir. Tüm seçenekler değerlendirildikten sonra, tedavi bireyselleştirilir." dedi.
Tedavi yöntemleri ve seçenekler
"Rahim ağzı kanseri tedavisinde cerrahi yapılamıyorsa, radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanabilir. İleri evrelerde ise palyatif bakım ön plana çıkar.
Günümüzde smear testi ile rahim ağzı kanseri görülme sıklığı azalmış ve üçüncü sıraya gerilemiştir. Artık yumurtalık kanseri birinci sırada yer alıyor.
Smear testi alındıkça rahim ağzı kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir" diyen Prof. Dr. Üstün, erken teşhis ile kanserin yayılmadan kontrol altına alınabileceğine dikkat çekti.
HPV ve Rahim ağzı kanseri: Risk faktörleri ve belirtiler
Prof. Dr. Üstün, rahim ağzı kanserinin bulaşıcı olmadığını ancak kanseri tetikleyen HPV virüsünün bulaşıcı olduğunu belirtti.
HPV’nin en önemli risk faktörü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Üstün, rahim ağzı kanserinin başlıca belirtisinin, cinsel ilişki sonrasında meydana gelen kanamalar olduğunu ifade etti.
Ayrıca kötü kokulu akıntılar ve zamansız kanamalar da hastalığın belirtileri arasında yer alır.
Kişiye özel tedavi yaklaşımı
Prof. Dr. Cazip Üstün, rahim ağzı kanseri tedavisinin standardize edilemediğini belirtti: "Her rahim ağzı kanseri hastasına aynı tedavi uygulanamaz. Tedavi planlamasında, hastanın özel durumları, ihtiyaçları ve öncelikleri göz önünde bulundurularak kişiye özel bir yaklaşım benimsenir."