Aslında spor ve turizm konusu iki farklı konu başlığı gibi görünse de birbirinden ayrılamaz bir bütün. Her ikisinin de ortak noktası dinamik yapıları diyebiliriz. Hangi spor branşı olursa olsun ülkemize ziyarette bulunan tüm spor kafileleri aslında spor turizmi dediğimiz başlığı oluşturuyor.
Bu konuda gerek Gençlik ve Spor Bakanlığı, gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansı çok değerli çalışmalara imza atıyor diyebiliriz. Genel anlamda Spor turizmi, genellikle ticari ve ticari olmayan rekabetçi nitelikteki faaliyetleri içeren bir spor etkinliğini izleyici olarak gözlemleyen veya aktif olarak katılan turistin seyahat deneyimini ifade eden faaliyetidir. Yapılan araştırmalarda spor turizmi, dünyadaki turizm harcamalarının yaklaşık %10'unu oluşturan temel bir eksen ve 2023-2030 arasında tahminen %17,5'lik bir büyüme oranı var ve kitleleri kıtalar arası hareket ettiriyor.
Spor turizmi sosyal, ekonomik ve çevresel eylemleri teşvik edebilir, kalkınmayı hızlandırabilir ve uzun süreli olumlu bir miras bırakabilir. Spor Federasyonları aracılığıyla Olimpiyatlar ve Dünya Kupaları gibi büyük spor etkinlikleri, destinasyon markalaşması, altyapı gelişimi ve diğer ekonomik ve sosyal faydalar açısından başarılı bir şekilde kullanılırsa, turizmin gelişmesi için bir katalizör olabilir.
Spor ve turizm birbiriyle ilişkili ve tamamlayıcı iki başlık ve günümüzde spor turizmi turizmin en hızlı büyüyen sektörlerinden birisi aslında, seyahatin asıl amacı spor olsa da olmasa da, giderek daha fazla turist, gezileri sırasında spor faaliyetlerine ilgi duyuyor. Çeşitli tür ve büyüklükteki spor etkinlikleri, katılımcı veya seyirci olarak turistlerin ilgisini çekmekte ve destinasyonlar, onlara yerel lezzetler katarak kendilerini farklılaştırmaya ve özgün yerel deneyimler sunmaya çalışmaktadır.
Sürdürülebilir Turizm Konusu
Bu konuya İklim krizi dediğimiz ve aslında çok da önemsememiz gereken bir konu başlığı gündemimizde ve bu konuda artık büyük spor organizasyonlarının kış oyunları, yaz aylarında iklim değişikliğinden fazlasıyla etkilenen yaz spor organizasyonlarını düşündüğümüzde spor turizmi konusuna daha fazla önem vermek gerektiğini düşünüyorum. Birleşmiş Milletler kalkınma planı içinde yer alan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine ulaşılmasına katkıda bulunabilir.
Bu genel bakış, spor turizminin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine nasıl katkıda bulunabileceğini ve spor turizmini geliştirirken sürdürülebilir kalkınmaya katkısını sağlamak için nelerin dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Spor turizminin karşılaştırmalı gücü şunlarda yatmaktadır: Fiziksel aktivitelere katılım; Etkileşim fırsatları; ve hemen hemen her yerde yüksek gelişme potansiyeli. Bu özellikleri sayesinde spor turizmi, dikkate alınarak geliştirildiği takdirde çeşitli Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayabilir.