Türk savunma sanayisinin milli mühendislik gücü STM, yerli imkanlarla geliştirdiği savaş gemileri ve taktik mini İHA sistemlerini uluslararası arenada tanıtmaya devam ediyor.

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, uluslararası pazarda önemli ihracat başarıları elde ederken, milli teknolojilerini yurtdışına taşımaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Afrika kıtasındaki önemli savunma fuarlarından biri olan Africa Aerospace and Defence (AAD) 2024 fuarına katılım gösterdi.

Son teknolojiler ile Güney Afrika'ya çıkarma

18-22 Eylül tarihleri arasında Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'da düzenlenen fuarda, STM standında Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve birçok üst düzey yetkili ağırlandı. STM, askeri denizcilik projeleri ve taktik mini İHA sistemleri hakkında ziyaretçilere kapsamlı bilgiler sunarak, Türk savunma sanayisinin yeteneklerini sergiledi.

Bu etkinlik, STM'nin uluslararası işbirliklerini güçlendirmek ve Türk savunma sanayisini daha da ileri taşımak adına önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. STM'nin bu tür fuarlara katılımı, hem teknoloji transferi hem de stratejik ortaklıklar geliştirme açısından büyük bir önem taşıyor.

STM, Türk donanmasına dört adet teslim edilen ve ihracat başarıları elde eden Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı ile birlikte, ana yüklenicisi olduğu Türkiye’nin ilk milli fırkateyn projesi MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn (TCG İSTANBUL), küçük boyutlu milli denizaltı projesi STM500, yüksek sürat ve manevra kabiliyeti ile dikkat çeken STM MPAC Hücumbotu ve lojistik destek gemisini Güney Afrika’daki fuarda sergiliyor.

Taktik mini İHA sistemleri açısından, STM’nin standında Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ve ihracat başarıları yakalayan mühimmat bırakan İHA BOYGA ile milli gözcü TOGAN da yer alıyor. Ayrıca, STM KARGU’nun zırh delici başlıklı versiyonunu da tanıtıyor. Bu sistemler, üç farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç edilerek dikkat çekti.

İHA sistemleri Azerbaycan'da ön planda

STM, Eylül ayının sonlarına doğru Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 24-26 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan “Azerbaijan International Defense Exhibition” (ADEX-2024) fuarına katılacak. Burada, askeri denizcilik alanında STM MPAC Hücumbot, Ada Sınıfı Korvet, Pakistan Denizde İkmal Tankeri ve STM500 Denizaltı; taktik mini İHA sistemleri kapsamında ise KARGU, TOGAN ve BOYGA askeri heyetlerin beğenisine sunulacak.

Cübbeli Ahmet'ten Fatih Altaylı'ya: İyi bedduamı aldın! Cübbeli Ahmet'ten Fatih Altaylı'ya: İyi bedduamı aldın!

Eylül ayındaki bu etkinlikler, STM’nin uluslararası pazarda tanınırlığını artırmak ve Türk savunma sanayisinin potansiyelini sergilemek açısından önemli fırsatlar sunuyor. STM'nin Asya Pasifik bölgesine de açılma hedefi, Türk savunma sanayisinin global ölçekteki etkisini daha da pekiştirmeyi amaçlıyor. Bu kapsamda, STM’nin sergilediği yenilikçi sistemler, dünya genelinde daha fazla işbirliği ve ticaret imkanı yaratma potansiyeline sahip.

Filipinler'de savaş ve destek gücü sergileniyor

Filipinler’in başkenti Manila’da 25-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Asian Defense and Security Exhibition (ADAS-2024) etkinliğinde, STM'nin geliştirdiği İstif Sınıfı Fırkateyn, Ada Sınıfı Korvet, STM MPAC Hücumbotu, lojistik destek gemisi ve STM500 denizaltısı sergilenecek.

Ayrıca, Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU, mühimmat bırakan İHA BOYGA ve milli gözcü TOGAN da bu önemli fuarda tanıtılacak. Bu sergilemeler, STM’nin uluslararası pazardaki varlığını güçlendirmek ve Türk savunma sanayisinin yeteneklerini daha geniş bir kitleye ulaştırmak açısından büyük önem taşıyor.

"Milli teknolojiler ile yeni iş birlikleri yaratacağız"

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, şirketin geliştirdiği öncü ve ileri savunma teknolojileri ile Türkiye’nin savunma kabiliyetlerine güç katarken, aynı zamanda ekonomiye katkı sağlayacak ihracat başarıları için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirtti.

Güleryüz, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Milli mühendislik imkânlarımız ile geliştirdiğimiz askeri deniz platformları, taktik mini İHA sistemleri, siber güvenlik ve yazılım projeleriyle, ülkemizi dünya arenasında başarıyla temsil ediyoruz. Türk Deniz Kuvvetleri başta olmak üzere, Ukrayna, Pakistan ve Malezya için askeri deniz platformları inşa ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Malezya Kraliyet Donanması için 3 korvet inşası için imzalarımızı attık ve çalışmalara başladık. Taktik mini İHA sistemleri alanında ise geliştirdiğimiz tüm teknolojiler ihracat başarısı gösterdi. Milli platformlarımızla; Azerbaycan, Filipinler ve Güney Afrika da yeni iş birliklerine imza atmayı hedefliyoruz.”

Muhabir: Atakan Başpehlivan