EKONOMİ HABERLERİ

TCMB'nin kullandığı dilin şifreleri ne? Ekonomist Ali Cenk Gözen kaleme aldı

Fatih Karahan başkanlığındaki Merkez Bankası üst üste sekiz aydır olduğu gibi politika faizini yüzde seviyesinde sabit tuttu. Ancak bu ayki karar metninde kullanılan dilin geride kalan yedi ayın dilinden farklı olduğu dikkatlerden kaçmadı. Para Politikası Kurulunun açıklaması , faiz indirimi başlasa bile parasal sıkılaşmadan taviz verilmeyeceğini gösteriyor.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), kasım toplantısında politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Böylece Merkez Bankası, art arda 8 aydır faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Ancak karar metninde yapılan dil değişiklikleri, faiz politikası ve enflasyon görünümü açısından yeni mesajlar içeriyor.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kasım ayındaki açıklamasını mercek altına alan Ekonomist Ali Cenk Gözen, metinde önceki aylara göre hangi konularda farklı bir dil kullanıldığını gösteren bir paylaşımda bulundu.

İşte Ali Cenk Gözen'in kaleminden PPK kararı...

Yurt İçi Talep ve Enflasyon: 
Önceki metindeki "yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir" ifadesi, bu ay "seviyelere geldiğini" şeklinde revize edildi. Bu, talepteki yavaşlamanın enflasyon üzerindeki etkisinin belirginleştiğine işaret ediyor.

Hizmet Enflasyonu:
Daha önce kullanılan "Hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir" ifadesi yerine, "Hizmet enflasyonunda iyileşmeye dair sinyaller belirginleşmiştir" denilerek, bu alanda olumlu bir gelişme vurgulandı.

Gıda Enflasyonu: 
Metinde ilk kez, "Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonu yüksek seyrini sürdürmektedir" ifadesi yer aldı. Bu, gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısının devam ettiğine işaret ediyor.

Enflasyon Riskleri: 
Önceki metindeki "Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır" ifadesi, bu toplantıda "Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları iyileşme eğilimi sergilemekle birlikte, dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam etmektedir" şeklinde değiştirildi. Bu, iyileşmeye rağmen risklerin sürdüğünü gösteriyor.

Maliye Politikasının Rolü: 
İlk kez, "Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır" ifadesiyle, maliye politikalarının dezenflasyon sürecine katkısına vurgu yapıldı.

Politika Faizi ve Dezenflasyon Süreci: 
Karar metnine eklenen "Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir" ifadesi, faiz indirimi başlasa bile parasal sıkılaşmadan taviz verilmeyeceğini gösteriyor.