Akıllı telefonlar artık günlük yaşantımızın tamamen bir parçası haline geldi. Ancak 7'den 70'e herkesin sahip olduğu teknoloji harikası minik cihazlar ne yazık ki masum değil. Sunduğu kolaylıklarla vakit kazandırıp işlerimizi kolaylaştırsa da hem fiziksel hem de psikolojik etkileri göz ardı edilemeyecek kadar fazla ve etkili. 'Smartphone Pinky' de bu etkilerden biri. Akıllı telefonu en çok tuttuğunuz elinizdeki beşinci parmakta meydana gelen değişimin ardındaki ürküten gerçek için bakın işin uzmanı ne diyor.
SERÇE PARMAĞI RESMEN YAMULTTU!
Telefon kullanmanın öncelikle görme sağlığı üzerinde pek çok sıkıntıya yol açabildiğini biliyoruz. Ancak artık kullanıcılar, akıllı telefon bağımlılığının bir deformasyona daha neden olduğunu fark etmeye başladı. Üstelik bu deformasyon gözle görülecek kadar büyük bir değişim. Özellikle son günlerde sosyal medya kullanıcıları telefonu en çok tuttukları ellerindeki serçe parmağın içe göçmüş, yamulmuş ve incelmiş hallerini paylaşarak endişe duyduklarını söylüyor. Çığ gibi büyüyen bu paylaşımlarda binlerce yamuk serçe parmak görebilmek mümkün. Hâl böyle olunca kimileri bu durumun olağan bir değişim olduğunu savunuyor kimileri de serçe parmağında zaman zamana ağrı hissediyor ve bu durumu ciddiye alarak telefondan uzaklaşmayı tercih ediyor.
Peki 'Smartphone Pinky' nedir? Cep telefonu kullanıcıları ne yapmalı? "Smartphone pinky aslında gayriresmi bir tanımlama" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Celaleddin Bildik sözlerine şöyle devam etti: "Temel nedeni uzun süren ekran kullanımı yani cep telefonu kullanımıdır. Bu kullanım esnasında akıllı cihazın tutulduğu elin ağırlığa maruz kalması ve bu ağırlığın beşinci parmakla desteklemesi nedeniyle eklem kronik bir yüke maruz kalıyor." Uzun süreli cep telefonu kullanımı elde deformasyona neden oluyor, bu deformasyon da bölgedeki tendonların ödemlenip deforme olmasına ve kronik ağrıya yol açıyor. Op. Dr. Celaleddin Bildik, "Ergonomi tam da bu noktada devreye girer. Cep telefonlarını tek elle kullanmaktansa iki elle kullanmak, hafif telefonlar tercih etmek ve şekil olarak küçük telefonlar kullanmak daha akıllıca olabilir" tavsiyesinde bulundu.
TEK ZARARI BU DEĞİL, TENDONU DA YIRTIYOR
Beşinci parmaktaki deformasyonun akıllı telefonların vücutta yarattığı tek değişim olmadığını altını çizen Op. Dr. Bildik, akıllı telefon kullanımının duruş bozukluğu, postür bozukluğu, boyun düzleşmesi gibi birçok fiziksel soruna yol açabileceği konusunda uyardı. Buna ek olarak akıllı telefonlarla geçirilen ekran süresinin uzun olmasının uyku bozukluğu, depresyon gibi birçok mental soruna da davetiye çıkardığını iletti. Cep telefonu kullanımının zararları yalnız beşinci parmakta meydana gelen yamulmalarla değil, baş parmakta meydana gelen tendon yırtılmalarıyla da kendini gösterebiliyor.
'HASARIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK'
Peki beşinci parmakta meydana gelen yamukluk tedavi edilebilir mi? Op. Dr. Celaleddin Bildik bu soruya, "Tedavi gerekliliği aslında temelde fonksiyon kaybı ve ağrı oluşumuyla ilgili. Eğer bölgede ağrı oluşmuş ve fonksiyon kaybı oluşmuşsa bir tedavi gerekliliği oluşmuş anlamına gelir. Tedaviye bakış açımız ise ilk başta bu durumu tetikleyen etkenden uzak durmak. Yani deformasyon cep telefonunu uzun süreli yanlış tutmak ya da ağır bir telefon tutmaktan kaynaklandıysa önce bu faktörleri ortadan kaldırmak gerekiyor" cevabını verdi. Yaşanan deformasyonun geri dönüşü olmadığına ve bölgede bir ağrı meydana geldiyse bunun dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Bildik, "Beşinci parmak deformasyonu için evde yapacağımız bir egzersiz modeli yok. Ancak ağrı veya deformite oluştuktan sonra el terapileri ve fizik tedavi yöntemleriyle bu ağrılar giderilebilir" diyerek sözlerini noktaladı.
Telefon tutma şeklimiz parmaklarımızı tehdit ediyor!
Kullanıcıların sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda, serçe parmakların içe göçmüş, yamulmuş ve incelmiş görüntüleri dikkat çekti.
Bunlar da ilginizi çekebilir