BİLİM VE TEKNOLOJİ HABERLERİ

Tesla'dan devrim yaratan batarya teknolojisi: LFP ve NMC'yi bir araya getirerek ömrü uzatıyor!

Elektrikli araç sektöründe yeni bir çığır açıldı! Tesla'nın son patentiyle ortaya çıkan yeni batarya teknolojisi, elektrikli araçların geleceğini tamamen değiştirebilir. Lityum demir fosfat (LFP) ve nikel-mangan-kobalt (NMC) malzemelerinin bir araya getirilmesiyle geliştirilen bu batarya, tam 1,6 milyon kilometreye kadar dayanabilecek kadar uzun ömürlü.

Jeff Dahn liderliğindeki ekip, elektrikli araçların geleceğini değiştirecek bir buluşa imza attı. Elektrikli araçların öncüsü Tesla, batarya teknolojilerindeki çığır açan çalışmalarıyla bir kez daha adından söz ettiriyor. Şirketin meşhur batarya uzmanı Jeffrey Dahn ve ekibi, LFP (lityum demir fosfat) ve NMC (nikel-mangan-kobalt) katot malzemelerini bir araya getirerek, elektrikli araçların batarya ömrünü önemli ölçüde uzatan yeni bir yöntem geliştirdi.

LFP ve NMC'nin birleşimiyle batarya ömrü ikiye katlanabilir

Zaten uzun ömürlü olmalarıyla bilinen LFP bataryalara, %0,1-0,3 gibi çok küçük miktarlarda NMC veya NCA (nikel kobalt alüminyum) malzeme eklenmesiyle elde edilen bu yeni yöntem, bataryaların ömrünü önemli ölçüde uzatıyor. Ayrıca, yüksek sıcaklıklarda bile daha iyi performans göstermelerini sağlıyor. En önemlisi ise, bu geliştirmelerin maliyetlere çok az bir etkisi olması bekleniyor.

Tesla'nın 1,6 milyon kilometre hedefi gerçek olabilir mi?

Beş yıl önce 1,6 milyon kilometre kullanım ömrüne sahip bir batarya geliştirme hedefini açıklayan Jeff Dahn, bu yeni buluşuyla bu hedefe bir adım daha yaklaşmış olabilir. Yeni yöntemin mevcut lityum iyon hücre üretim süreçlerine kolaylıkla entegre edilebilmesi, bu teknolojinin kısa sürede elektrikli araçlarda kullanılmaya başlanabileceği anlamına geliyor.